Lidera unui grup de democrați din Congresul SUA și-a cerut scuze după ce a spus că Israelul este un „stat rasist”

Data publicării:
Rep. Jayapal Holds a News Conference to Help the Poor and Low Wealth
Pramila Jayapal, lidera unui important grup de democraţi progresişti din Congresul SUA. Foto: Profimedia Images

Reprezentanta democrată Pramila Jayapal, lidera unui important grup de democraţi progresişti din Congresul SUA, şi-a cerut scuze duminică după ce a spus despre Israel că este un stat rasist, relatează Reuters.

„Nu cred în ideea că Israelul ca naţiune este rasist”, a asigurat ea într-o declaraţie. „Cred în schimb că guvernul de extremă dreapta al (premierului israelian Benjamin) Netanyahu s-a angajat în politici discriminatorii şi făţiş rasiste şi că în conducerea actualului guvern există rasişti extremişti care desfăşoară o asemenea politică”, mai arată declaraţia, conform Agerpres. 

Jayapal a făcut afirmațiile iniţiale, cele în care Israelul este numit „stat rasist”, în cadrul unei conferinţe organizate sâmbătă la Chicago, în cursul căreia o masă rotundă a fost întreruptă de protestatari pro-palestinieni, au consemnat media americane.

Liderul democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Hakeem Jeffries, şi trei dintre consilierii săi au subliniat duminică, într-un alt comunicat, că „Israelul nu este un stat rasist”, într-o aparentă reacţie la cele spuse de Pramila Jayapal, deşi fără a face referire directă la ea. „Există membri individuali ai actualei coaliţii guvernamentale israeliene cu care suntem în puternic dezacord”, se precizează în comunicatul lui Jeffries. 

Această controversă s-a produs în contextul în care, miercuri, preşedintele israelian Isaac Herzog este invitat să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului, a doua zi după întâlnirea sa la Casa Albă cu preşedintele democrat Joe Biden. Unii membri ai grupului progresist din Congres condus de Jayapal (Congressional Progressive Caucus, CPC) au semnalat că ar putea să nu ia parte la eveniment. 

Pramila Jayapal a mai spus că susţine de mult timp o soluţie cu două state pentru Israel şi palestinieni, dar se opune extinderii coloniilor israeliene în teritoriile disputate, asigurând că nu intenţionează „în niciun caz” să nege „durerea profundă a israelienilor şi comunităţii evreieşti din diaspora, încă afectaţi de trauma pogromurilor, persecuţiei şi Holocaustului şi de antisemitismul şi ura care continuă să se manifeste cu agresivitate”.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri