Mișcare surpriză a lui Trump. Viitorul director al serviciilor de informații are interdicție în Rusia

Data publicării:
President-Elect Trump Holds Meetings At Trump Tower In New York
Gulliver/GettyImages

Donald Trump şi-a ales directorul serviciilor de informaţii, cel care îl va înlocui pe James Clapper. Este vorba despre fostul senator republican Dan Coats, care a fost ambasador al Statelor Unite în Germania între 2001 şi 2005.

President-Elect Trump Holds Meetings At Trump Tower In New York
Gulliver/GettyImages

Alegerea sa este de natură să-i liniştească pe cei care îl bănuiesc pe Donald Trump de indulgenţă faţă de Rusia şi liderul său. Şi asta pentru că Dan Coats este unul dintre cei nouă oficiali americani care au primit interdicţie să intre în Rusia în 2014, în replică la sancţiunile americane de după invadarea Crimeei. La acea dată, senatorul s-a declarat onorat să fie sancţionat de Kremlin.

Potrivit Reuters, Coats s-a întâlnit cu preşedintele-ales pe 30 noiembrie, la Trump Tower. Coats, în vârstă de 73 de ani, a fost senator timp de 16 ani. El şi-a anunţat retragerea din politică anul trecut şi nu a candidat pentru un nou mandat.

Coats este un conservator moderat, care a fost membru al comisiilor pentru Informaţii şi Apărare din Senat și urmează să preia o funcţie pe care unii membri ai anturajului lui Trump o consideră inutilă, comentează New York Times, citat de News.ro.

Viitorul preşedinte a nominalizat un conservator mult mai dur, pe reprezentantul Mike Pompeo, în funcţia de director al CIA, amintește sursa citată.

Președintele ales a criticat în mod public serviciile americane de informaţii, scrie NYT. În timp ce conducători din comunitatea informaţiilor au fost audiaţi joi în Senat pe tema atacurilor cibernetice ruse din timpul alegerilor, Trump a încercat să se distanţeze de unele dintre aceste critici şi a dat vina pe presă.

Trump urma să aibă o întâlnire cu serviciile de informaţii pe tema amestecului Rusiei în alegeri, însă întâlnirea a fost amânată. El s-a întâlnit în cele din urmă vineri cu directorii FBI şi CIA, dar şi cu actualul director național de informații, James Clapper, care l-au informat asupra concluziilor lor cu privire la atacurile cibernetice.

Trump a pus la îndoială concluzia serviciilor americane de informaţii potrivit căreia Rusia se află în spatele atacului cibernetic menit să influenţeze alegerile de anul trecut.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri