NBC News: SUA examinează expulzarea lui Gülen, în legătură cu dosarul Khashoggi

Data actualizării: Data publicării:
fethullah-gulen

Administraţia americană caută un mijloc de expulzare a opozantului turc Fethullah Gülen, care trăieşte în exil în Statele Unite, cu scopul de a convinge Ankara să înceteze să exercite presiuni asupra Riadului în legătură cu asasinarea jurnalistului şi opozantului saudit Jamal Khashoggi, dezvăluie NBC News.

fethullah-gulen
Extrădarea lui Fethullah Gülen este cerută de președintele turcu

Patru surse declară pentru NBC News că Departamentul Justiţiei şi FBI au fost invitate să redeschidă dosarul cu privire la cererea de extrădare a lui Gülen.

Administraţia Trump ar fi cerut, de asemenea, Departamentului Securităţii Interne informaţii despre statutul juridic al predicatorului turc, cu scopul de a justifica o eventuală expulzare, potrivit postului, care afirmă că una dintre opţiunile avute în vedere ar consta în a-l obliga să se instaleze în Africa de Sud.

„Casa Albă nu este implicată în vreo discuţie legată în acelaşi timp de extrădarea lui Fethullah Gülen şi moartea lui Jamal Khashoggi”, a declarat, însă, un membru al echipei prezidenţiale.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan reclamă de mult timp extrădarea lui Fethullah Gülen, care neagă orice implicare în puciul eşuat, pe care este acuzat că l-a urzit. El s-a instalat în Statele Unite din 1999.

Erdogan afirmă că asasinarea lui Khashoggi, la 2 octombrie, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la istanbul, a fost premeditată şi comandată la cel mai înalt nivel”.

Ankara cere extrădarea suspecţilor arestaţi în Arabia Saudită în legătură cu asasinatul.

Procurorul general al regatului a cerut joi pedeapsa cu moartea a cinci dintre cele 11 persoane inculpate.

Sursa: news.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri