Pence: Armata SUA este „pregătită” să apere interesele aliaţilor după atacurile din Arabia Saudită, lansate „foarte probabil” din Iran

Data actualizării: Data publicării:
Mike Pence
Mike Pence Foto: Guliver/GettyImages

Armata americană este „pregătită” să apere interesele aliaţilor în contextul atacurilor care au vizat rafinării din Arabia Saudită, incidente atribuite Iranului de Administraţia Donald Trump, a declarat marţi seară Mike Pence, vicepreşedintele SUA, informează Mediafax.

„După acest atac neprovocat, vă promit, suntem pregătiţi”, a declarat Mike Pence într-un discurs rostit la Fundaţia Heritage.

„Suntem pregătiţi să apărăm interesele aliaţilor noştri, nu vă faceţi iluzii”, a adăugat Mike Pence, citat de publicaţia The Hill.

Vicepreşedintele SUA a declarat că, „aparent”, Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită, subliniind că serviciile de informaţii americane încearcă să afle detalii. „Evaluăm toate dovezile, ne consultăm cu aliaţii”, a adăugat Mike Pence, subliniind că preşedintele Donald Trump va stabili cea mai bună modalitate de reacţie.

„Statele Unite vor lua toate măsurile necesare” pentru apărarea aliaţilor, a insistat Mike Pence, precizând că secretarul de Stat Mike Pompeo s-a deplasat în Arabia Saudită, pentru evaluarea situaţiei.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, s-a declarat luni seară „extrem de preocupat” de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, acuzând Iranul de amplificarea tensiunilor regionale şi avertizând că există riscul escaladării crizei. „Îndemnăm toate părţile să evite producerea unor noi atacuri de acest fel, deoarece pot avea consecinţe negative pentru întreaga regiune; de asemenea, suntem extrem de preocupaţi de riscul escaladării tensiunilor”, a declarat Jens Stoltenberg. NATO „condamnă vehement” atacurile de acest fel, deoarece pot avea efecte destabilizatoare asupra aprovizionării cu petrol, a adăugat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice. „Suntem preocupaţi de ceea ce vedem mai ales din partea Iranului. Iranul susţine diverse grupuri teroriste şi este responsabil de acţiunile în sensul destabilizării întregii regiuni”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită, conform agenţiei Reuters. „Rezultatele preliminare arată că armele utilizate sunt iraniene, iar acum lucrăm pentru a determina locaţia. Atacul terorist nu a fost lansat din Yemen aşa cum susţin insurgenţii huthi”, a declarat colonelul Turki al-Malki, purtătorul de cuvânt al coaliţiei internaţionale conduse de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen.

Iranul a catalogat drept „inacceptabile” acuzaţiile Statelor Unite privind responsabilitatea Teheranului în lansarea atacurilor care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită.

Donald Trump, preşedintele SUA, a anunţat că aşteaptă poziţia Arabiei Saudite referitoare la autorii atacului, sugerând că Washingtonul ar putea lansa o acţiune militară.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului. „În contextul apelurilor pentru detensionarea situaţiei, Iranul a lansat acum un atac fără precedent asupra fluxului energetic global. Nu există nicio dovadă că atacurile au fost lansate din Yemen. Cerem tuturor naţiunilor să condamne public şi fără echivoc atacurile Iranului. Statele Unite vor colabora cu partenerii şi aliaţii pentru a se asigura că pieţele energetice rămân aprovizionate bine şi că Iranul va fi tras la răspundere pentru agresiune”, a declarat, sâmbătă seară, secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

Rusia a cerut, luni, comunităţii internaţionale să nu tragă concluzii „pripite” în cazul atacurilor cu drone care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită, în contextul în care Statele Unite au atribuit aceste acţiuni Iranului. „Le cerem tuturor ţărilor să se abţină de la orice acţiune ori concluzie pripită care pot agrava situaţia. Acest incident reprezintă o situaţie foarte neplăcută pentru pieţele mondiale ale petrolului. Sperăm că Arabia Saudită va putea remedia pagubele cât mai curând”, a declarat luni Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Atacurile aeriene asupra rafinăriilor din Arabia Saudită, lansate „foarte probabil” din Iran

Anchetatorii saudiți și americani au stabilit „cu o probabilitate foarte mare” că atacurile din Arabia Saudită de săptămâna trecută au fost lansate dintr-o bază aeriană din Iran, situată în apropierea graniței cu Irakul, potrivit unei surse apropiate anchetei, citată de CNN.

Atacul a inclus lansarea de rachete de croazieră, pe lângă drone, care au zburat la o altitudine joasă, a declarat sursa, iar traiectoria acestora a fost identificată ca provenind din nordul uzinei petroliere Abqaiq, care a fost lovită de peste 10 proiectile sâmbătă la primele ore ale dimineții.

Rachetele, potrivit estimărilor anchetatorilor, au aburat peste zona de sud a Iranului și prin spațiul aerian al Kuweitului înainte de a-și atinge ținta. Kuweitul a anunțat luni că o anchetă se află în curs de desfășurare fiind lansată la scurt timp de la informațiile privind atacurile cu dronă sau rachetă asupra a două rafinării de petrol din Arabia Saudită.

Sursa citată de CNN a declarat că rachetele au evitat să zboare pe deasupra Golfului Persic deoarece sistemele de radare ale SUA și Arabiei Saudite sunt mai puternice. Sistemele de apărare anti-aeriene saudite sunt concentrate în Golf.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri