Pensia foștilor președinți americani va fi diminuată

Data publicării:
Hillary Clinton Campaigns Across US One Day Ahead Of Presidential Election
Foto: Gulliver/Getty Images

Camera inferioară a Congresului american a votat luni o lege ce prevede reducerea pensiilor și avantajelor federale de care beneficiază foștii președinți ai Statelor Unite, o inițiativă legislativă care trebuie să treacă și prin Senat înainte de a fi adoptată.

Hillary Clinton Campaigns Across US One Day Ahead Of Presidential Election
Foto: Gulliver/Getty Images

Parlamentarii, care au adoptat textul prin consens, au apreciat că remunerațiile importante ale foștilor președinți în zilele noastre nu mai justifică un sprijin atât de semnificativ din partea guvernului. Potrivit unei legi care datează din 1958, ei beneficiază în prezent de o pensie în șase cifre, precum și de un buget pentru echipele și birourile lor, relatează AFP și Agerpres.

Foștii președinți americani pot câștiga mai multe milioane de dolari datorită cărților pe care le scriu sau discursurilor ținute, a motivat republicanul Jody Hice, inițiatorul proiectului de lege.

"În pofida milioanelor de dolari pe care le reprezintă aceste contracte suculente, contribuabilul american continuă să plătească pentru pensia" foștilor președinți, a deplâns el într-un comunicat dat publicității la finalul votului.

Având în vedere nivelul datoriei țării (20.000 de miliarde de dolari), "este imperativ ca foștii noștri președinți să dea un exemplu", a adăugat Jody Hice, declarându-se optimist în ce privește adoptarea textului în Senat.

Proiectul legislativ prevede printre altele plafonarea la 500.000 de dolari a bugetului anual alocat fiecărui fost președinte al Statelor Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri