Jimmy Carter, cel mai bătrân fost președinte al SUA în viață, a împlinit 99 de ani

Data publicării:
Tort de carton inscripționat cu numărul 99 în fața Casei Albe
Casa Albă a sărbătorit aniversarea lui Jimmy Carter cu un tort special. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al Statelor Unite, Jimmy Carter, câștigător al premiului Nobel pentru pace, și-a sărbătorit, duminică, cea de-a 99-a aniversare. Fostul lider de la Casa Albă este îngrijit de mai multe luni la domiciliu din cauza vârstei înaintate.

Jimmy Carter, al 39-lea președinte al SUA (1977-1981) este cel mai bătrân preşedinte al Statelor Unite în viaţă. Lideri din întreaga lume, celebrităţi şi cetăţeni americani s-au grăbit să transmită urări fostului lider democrat. Carter s-a născut pe 1 octombrie 1924.

„Vă admir pentru că aveţi o integritate, o putere de caracter şi o determinare incredibile”, i-a transmis preşedintele Joe Biden într-un mesaj pe Twitter. „Dumnezeu să vă binecuvânteze, la mulţi ani, prietene”.

La Casa Albă a fost adus, în cinstea lui Carter, un tort uriaș din carton decorat cu 39 de lumânări, semnificând numărul său în ordinea președinților americani. Deși este al 39-lea președinte, Carter este, însă, a 38-a persoană care ajunge la Casa Albă (n. red. Grover Cleveland, singurul președinte cu două mandate neconsecutive, este numărat de două ori ca al 22-lea și al 24-lea președinte).

În luna februarie, fundaţia sa caritabilă, Carter Center, a anunţat că fostul președinte a început să primească îngrijiri paliative la locuinţa din Plains, oraşul său natal din statul Georgia. Fostul preşedinte a fost văzut la un festival din Plains în week-end-ul de dinainte, alături de soţia sa Rosalynn, care suferă de tulburări neurodegenerative.

Arhitect al acordurilor de la Camp David care au dus, în martie 1979, la semnarea tratatului de pace israeliano-egiptean, Jimmy Carter ocupă un loc aparte în peisajul politic american, pătat de criza ostaticilor americani din Iran în 1979-1980.

În 1982, după ce a părăsit Casa Albă, a fondat Centrul Carter pentru a promova dezvoltarea, sănătatea şi soluţionarea conflictelor în întreaga lume.

El a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002, în special pentru „deceniile de eforturi neobosite de a găsi soluţii paşnice la conflictele internaţionale”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri