Ar putea Donald Trump să fie din nou președinte dacă va fi condamnat? Dar să se grațieze?

Data actualizării: Data publicării:
trump
Donald Trump, fostul președinte al SUA. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al SUA Donald Trump a fost inculpat pentru că a încercat să submineze rezultatul alegerilor din 2020. Este pentru a treia oară în acest an când fostul președinte american se confruntă cu acuzații penale. 

Dar ar putea fostul președinte, care rămâne principalul candidat pentru o nominalizare a Partidului Republican pentru alegerile din 2024, să ocupe Biroul Oval dacă va fi condamnat pentru acuzațiile care i se aduc? Pe scurt, da.

Profesorul de drept de la Universitatea California Richard L. Hasen – unul dintre cei mai importanți experți americani în legislația electorală – a declarat că Trump și-ar putea exercita mandatul de președinte dacă va câștiga în 2024.

„Constituția are foarte puține cerințe pentru a fi președinte, cum ar fi vârsta de cel puțin 35 de ani. Nu interzice nimănui inculpat, condamnat sau care chiar își ispășește pedeapsa cu închisoarea să candideze ca președinte și să câștige președinția”, a declarat Hasen pentru CNN.

Ar putea un președinte să își exercite mandatul din închisoare? Asta e mai puțin clar.

„Cum ar putea cineva să fie președinte din închisoare este o întrebare netestată”, spune Hasen.

Ar putea Trump să se grațieze dacă ajunge președinte?

Cele mai noi acuzații penale împotriva lui Trump includ: conspirație pentru fraudarea alegerilor; conspirație pentru a obstrucționa o procedură oficială; obstrucționarea și încercarea de a obstrucționa o procedură oficială; și conspirație împotriva drepturilor.

Acestea se adaugă la un total de 40 de capete de acuzare dintr-un rechizitoriu federal separat legat de ancheta consilierului special privind manipularea greșită a documentelor clasificate, precum și 34 de acuzații penale de falsificare a înregistrărilor comerciale legate de o presupusă schemă de plată și mușamalizare care implică o vedetă de filme pentru adulți.

Dacă Trump ar fi condamnat înainte de alegerile din 2024 și ar câștiga alegerile, ar putea încerca să-și acorde o grațiere, spune Hasen.

„Nu s-a testat dacă poate face acest lucru. Curtea Supremă ar putea fi nevoită să intervină”, a spus Hasen.

Procurorul special Jack Smith le-a spus reporterilor că va solicita un „proces rapid”, dar dacă Trump ar fi ales înainte de încheierea procesului, ar putea să-l respingă în întregime.

Robert Ray, un avocat care l-a apărat pe Trump în primul său proces, a declarat la CNN, după acuzarea lui Trump din iunie în dosarul documentelor clasificate, că fostul președinte „ar controla Departamentul de Justiție” dacă va fi reales, adăugând că, în cazul în care dosarul documentelor ar fi pe rol la acel moment, „el pur și simplu ar putea respinge cazul”.

Întrebat despre cel mai recent rechizitoriu, avocatul apărării lui Trump, John Lauro, a spus că este de părere că un potențial proces ar putea dura „nouă luni sau un an”.

Lauro a spus că va trebui să vadă dovezile, dar că clientul său merită la fel de mult timp ca orice alt american. „Fiecare persoană din Statele Unite are dreptul la un proces echitabil, inclusiv fostul președinte”, a spus acesta.

Dacă Trump este condamnat, i-ar fi interzis să voteze, cel puțin până când nu va executa o potențială pedeapsă.

Ce acuzații i se aduc lui Trump

Ancheta a analizat acțiunile lui Donald Trump în perioada de două luni dintre momentul în care a pierdut alegerile în fața lui Joe Biden și revolta din Washington DC, unde susținătorii săi au luat cu asalt Congresul.

Documentul îl acuză pe Trump de conspirație pentru a afecta, obstrucționa și bloca funcționarea guvernului federal prin necinste, fraudă și înșelăciune.

Abordând acuzațiile pe care Donald Trump le-a făcut, de fraudă electorală, procurorii afirmă că „acestea afirmații erau false și inculpatul știa că sunt false”.

Procurorii mai spun că Trump a încercat și nu a reușit să-l convingă pe vicepreședintele Mike Pence să încerce să blocheze certificarea lui Joe Biden ca președinte, pe 6 ianuarie 2021. Rechizitoriul enumeră, de asemenea, numeroși oficiali americani și înalți lucrători ai campaniei lui Donald Trump care l-ar fi informat pe președintele în exercițiu că a pierdut alegerile și că nu există dovezi de fraudă electorală.

Rechizitoriul de 45 de pagini enumeră de asemenea șase co-conspiratori anonimi: patru avocați, un oficial al Departamentului de Justiție și un consultant politic.

Trump urmează să apară joi în fața instanței din Washington DC.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri