Preşedinţii americani care au fost puşi sub acuzare. Niciunul nu a fost însă destituit până acum

Data publicării:
casa alba
Casa Alba, imagine de ansamblu. FOTO: Getty Images

Donald Trump este al 45-lea președinte american și al treilea care a fost pus sub acuzare. Procedura, care s-ar putea încheia cu demiterea liderului SUA, a fost gândită ca o măsură de siguranță, pentru situațiile în care președinții ar abuza de puterea enormă de care dispun sau s-ar fi dovedit incapabili să-și îndeplinească atribuțiile. Niciun președinte american nu a fost însă destituit până acum.

Primul președinte american care s-a confruntat cu procedura de destituire a fost Andrew Johnson. În 1868, la doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale.

David Stewart, scriitor și avocat: „Nimeni nu mai încercase să destituie un președinte, înainte. Era un sentiment larg răspândit printre mulți congresmeni și senatori potrivit căruia națiunea americană nu ar fi fost în siguranță cu Johnson ca președinte la Casa Albă și că trebuie să-l scoată de acolo. Apăruse criza constituțională fundamentală.”

Un vot a lipsit, pentru ca Senatul să-l condamne și să-l destituie.

Un secol mai târziu, în 1974, a fost rândul lui Richard Nixon să se confrunte cu procedura de destituire.

Michael Koncewicz, istoric: „În primul rând, a fost obstrucționarea justiției, guvernul federal a încercat să oprească o anchetă independentă în dosarul Watergate, dar și prin autorizarea de plăți către intrușii din clădirea Watergate, pentru a se asigura nu numai că nu vor vorbi despre Watergate, ci și despre toate celelalte lucruri pe care le făceau din vara lui 1971. În al doilea rând, a fost încercarea lui Richard Nixon de a folosi instituții ca Fiscul pentru a pedepsi sute și sute de persoane a căror singură vină era că se opuneau Administrației Nixon.

Conștient cât de afectată este imaginea sa din cauza scandalului Watergate, când oamenii săi i-au spionat pe democrații aflați în opoziție, Nixon nu a riscat să fie destituit. A renunțat la funcție pe 9 august 1974.

Richard Nixon, fost președinte al SUA: „Aș fi preferat să-mi duc mandatul la final, indiferent de agonia personală pe care ar fi implicat-o acest lucru, iar familia mea, în întregime, m-a îndemnat să fac acest lucru. Dar interesul național trebuie să primeze întotdeauna în fața considerațiilor personale. În consecință, voi demisiona din postul de președinte, mâine la prânz”.

Al treilea președinte american amenințat cu destituirea a fost Bill Clinton. De data aceasta, motivul a fost relația sexuală a președintelui cu Monica Lewinski, una dintre stagiarele de la Casa Albă. Declarațiile contradictorii ale lui Bill Clinton i-au înfuriat și mai mult pe americani, de la conservatori și familiști la susținătorii feministelor.

Bill Clinton, fost președinte al SUA: „Nu am întreținut relații sexuale cu acea femeie, domnișoara Lewinski. Într-adevăr, am avut o relație nepotrivită cu domnișoara Lewinski.”

Monica Lewinski, fostă stagiară la Casa Albă: „M-am simțit tratată ca un gunoi. M-am simțit murdărită, folosită.. Uneori, mă gândesc cu drag, uneori încă sunt mândră de el, alteori îl urăsc de moarte.”

Zoe Lofgren, membră a Congresului: „A mințit în privința relației sexuale. Nu este un lucru admirabil, însă nici o activitate care să zguduie fundațiile Constituției și democrației”.

În ciuda acuzațiilor și a scandalului extrem de mediatizat care a fost pe punctul de a-i destrăma familia, Bill Clinton a fost achitat de Senat.

Redactare G.M.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri