Prima femeie la conducerea Trezoreriei SUA. Cine este Janet Yellen, preferata lui Joe Biden pentru șefia finanțelor Americii

Data publicării:
janet yellen
Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va deveni prima femeie la conducerea Trezoreriei SUA. Foto: Agerpres / EPA / JIM LO SCALZO

Joe Biden, care a început să-și formeze echipa cu care va guverna America în următorii patru ani, ar urma să o nominalizeze pe Janet Yellen, fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed), în funcţia de secretar al Trezoreriei, transmit BBC şi Reuters, preluate de Agerpres. Dacă va fi confirmată de Senat, Janet Yellen va fi prima prima femeie din istoria SUA care va deţine această importantă funcţie. Statele Unite se confruntă cu o recesiune economică severă și o rată ridicată a șomajului, din cauza pandemiei de coronavirus.

Dacă va fi secretar al Trezoreriei SUA, Janet Yellen se va ocupa probabil de coordonarea răspunsului economic al administraţiei Biden la pandemia de coronavirus (Covid-19), care a dus la o recesiune severă şi la un şomaj ridicat. De asemenea, secretarul american al Trezoreriei supervizează politica fiscală, datoria publică şi sancţiunile financiare impuse de SUA.

În urma informaţiilor privind desemnarea lui Janet Yellen la conducerea Trezoreriei SUA, bursele americane au crescut luni, investitorii apreciind că vor fi adoptate măsuri fiscale importante pentru combaterea crizei economice.

Cine este Janet Yellen

Janet Yellen, 74 de ani, a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 şi a acordat atenţie impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaţilor şi costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităţilor în SUA.

Ea are un doctorat în economie obţinut în 1971 la Universitatea Yale şi a fost consilier economic principal al preşedintelui Bill Clinton.

Luni, Gary Cohn, fost director al băncii de investiţii Goldman Sachs şi consilier economic al lui Donald Trump, a afirmat că Joe Biden a făcut "o alegere excelentă".

"Având ocazia să lucreze cu Janet Yellen pe când era şeful Fed, nu am nicio îndoială că va avea îndemânarea de a promova o economie care va funcţiona pentru fiecare, în special în acest moment dificil. Felicitări!", a scris el pe Twitter.

Donald Trump a încălcat tradiţia de la Washington când a decis să nu o numească pe Janet Yellen pentru al doilea mandat la conducerea Rezervei Federale a SUA. Începând de la Bill Clinton în anii '90, preşedintele îi păstrează pe oficialii cheie ai Fed numiţi de predecesorii săi în vederea depolitizării activităţii Rezervei Federale a SUA.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri