Putin, lăudat din nou de Trump

Data publicării:
trump getty
Foto: Gulliver/Getty Images

Gestul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care a decis să nu răspundă în criza diplomatică apărută cu SUA după ce administrația Obama a anunțat expulzarea a 35 diplomați ruși, a fost lăudat de preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump.

colaj trump-putin

„O mutare extraordinară, am ştiut mereu că Putin e un om inteligent”, a comentat Donald Trump pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Experții spun că reacția lui Trump este încă o dovadă că republicanul are de gând să îmbunătățească relațiile mult deteriorate cu Moscova în ultimii ani.

Vladimir Putin anunțase vineri că Rusia nu va răspunde la expulzarea de către administrația Obama a 35 de presupuși spioni ruși. Deși șeful diplomației, Serghei Lavrov, recomandase să se răspundă Washingtonului printr-o măsură similară, liderul de la Kremlin a spus că va aștepta cel puțin până când Donald Trump își va începe mandatul, la 20 ianuarie.

„Nu vom expulza pe nimeni”, a anunțat Vladimir Putin într-un comunicat, menționând însă că Rusia își rezervă dreptul de a răspunde. „Pașii care vor fi de urmat în relația ruso-americană vor fi construiți pe baza politicii pe care o va promova administrația președintelui Trump”, a declarat președintele rus.

Trump și-a exprimat în repetate rânduri admirația față de Vladimir Putin și a numit în viitoarea sa administrație oameni percepuți ca fiind apropiați ai Moscovei. Deocamdată nu este clar dacă viitorul președinte american are de gând să contramandeze măsurile administrației Obama.

El a spus că va avea o întâlnire, săptămâna viitoare, cu oficiali din serviciile de informații.

Totuși, dacă Traump va încerca să repare relația deteriorată cu Rusia, el s-ar putea lovi de opoziția Congresului, inclusiv din partea unor republicani, între care fostul candidat la prezidențiale John McCain, care pledează pentru un ton mai dur la adresa Moscovei.

Specialiștii spun că va fi greu pentru Trump să anuleze măsura expulzării diplomaților ruși și să ridice sancțiunile decise pe baza unor concluzii unanime ale serviciilor de informații. Poate, însă, da vina pe administrația Obama și poate încerca alte căi de apropiere cu Moscova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri