Raport: Armata Chinei ar putea distruge armata SUA în Pacific

Data publicării:
rachete china
FOTO: by Kevin Frayer/Getty Images)

Armata Statelor Unite a rămas pe locul 2 în Asia după dezvoltarea accelerată a armatei chineze din ultimii ani. Rachetele chineze ar putea acum copleşi bazele americane în câteva ore, conform unui nou raport, relatează CNN.

Analiza realizată de Centrul de Studiu al Statelor Unite de la Universitatea din Sidney avertizează că strategia de apărarea americană din regiunea indo-pacifică „este în apropierea unei crize fără precedent” şi că SUA ar putea să rămână incapabilă de a îşi proteja aliaţii din Pacific în condiţiile unui conflict cu China.

Asta ar însemna că Australia, Japonia şi alţi parteneri ai americanilor din Pacific ar trebui să-şi refocalizeze atenţia spre apărarea proprie şi spre reconstrucţia forţelor armate împreună cu SUA. Raportul accentuează că armata chineză face progrese importante în comparaţie cu SUA şi aliaţii săi din Asia. Printre cele mai importante progrese au loc în domeniul rachetelor.

China are o gamă formidabilă de rachete de precizie şi sisteme de contra-intervenţie, pregătite pentru a micşora capacitatea militară americană din regiune”, se arată în raport.

Aproape toate instalaţiile americane şi ale partenerilor americani din Pacificul de Vest ar putea fi eliminate rapid în primele ore ale unui posibil conflict între China şi SUA. Ministerul Apărării chinez anunţa luni că nu a studiat raportul, însă purtătorul de cuvânt, Geng Shuang, a insistat că politica militară a ţării este defensivă.

Raportul australienilor nu ar trebui să fie o surpriză pentru oficialii de la Pentagon. Într-un raport din noiembrie 2018 destinat Congresului, redactat de Comisia Naţională pentru Strategia de Apărare se arăta că „armata americană ar putea suferi pierderi inacceptabil de mari” şi ar putea chiar să piardă un război împotriva Chinei sau Rusiei.

Şase luni mai târziu, raportul anual al Departamentului de Apărare al Guvernului american preciza că Beijingul intenţionează să dezvolte o armată de top şi să devină principala putere în regiunea Pacificului.

Peste 2000 de rachete cu rază scurtă, medie şi lungă de acţiune fac parte din planul chinezilor de dezvoltare a armatei lor.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri