Șeful diplomației americane acuză China că „ameninţă” stabilitatea mondială

Data publicării:
Antony Blinken face declarații.
Antony Blinken acuză China că „ameninţă” stabilitatea mondială. Foto: Profimedia

Acţiunile Chinei „ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială”, a declarat joi şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în deschiderea unei întâlniri de două zile cu omologii săi chinezi în Alaska, notează AFP, citată de Agerpres.

„Vom discuta despre îngrijorările noastre legate de acţiunile Chinei în Xinjiang, unde Washingtonul acuză Beijingul de genocid împotriva musulmanilor uiguri, în Hong Kong, Taiwan, despre atacuri cibernetice contra Statelor Unite şi constrângerea economică împotriva aliaţilor noştri”, a adăugat el în faţa celui mai înalt responsabil pentru diplomaţie al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, şi a ministrului de externe Wang Yi.

„Fiecare dintre aceste acţiuni ameninţă ordinea bazată pe reguli care garantează stabilitatea mondială. De aceea, nu este vorba doar de probleme interne şi ne simţim obligaţi să discutăm despre acestea, a adăugat el, ca răspuns la adresa Chinei care susţine că nu sunt de resortul diplomaţiei.

Alături de el, consilierul preşedintelui Joe Biden pentru securitate naţională a ţinut să menţioneze că Statele Unite nu doresc un conflictcu China, ci sunt deschise unei concurenţe dure.

„Vom lupta mereu pentru principiile noastre, pentru poporul nostru şi pentru prietenii noştri, a avertizat Jake Sullivan la Anchorage.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri