SUA trimit sute de soldați în Kuweit, după atacul de la Ambasada americană din Bagdad

Data publicării:
mark esper
Mark Esper, secretarul american al Apărării Foto: Guliver/Getty Images

Statele Unite au trimis suplimentar 500 de soldaţi în Kuweit, țară învecinată cu Irakul, a declarat miercuri pentru AFP un oficial american. „Foarte probabil”, aceste forțe vor fi desfășurate ulterior în Irak, după ce la Bagdad a fost atacată ambasada americană, în contextul unor temeri legate de o escaladare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran, relatează Agerpres.

Până la 4.000 de soldaţi americani ar putea fi desfăşuraţi în regiune, a declarat oficialul american, sub acoperirea anonimatului, la puţin timp după ce preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că va face Teheranul să plătească „un preţ foarte mare” după violențele înregistrate marţi la Ambasada SUA din Bagdad, ai căror protagoniști au fost irakieni pro-Iran.

La rândul său, secretarul american al apărării, Mark Esper, a anunţat marţi că vor fi sporite efectivele infanteriştilor marini care protejează Ambasada Statelor Unite din Bagdad.

„Am luat măsurile corespunzătoare de protecţie prin forţă pentru a garanta securitatea cetăţenilor americani, a personalului militar şi a diplomaţilor din ţară (Irak - n. red.) şi pentru a ne asigura dreptul la autoapărare”, a declarat Esper. Surse oficiale din SUA ale agenţiei Reuters afirmaseră deja că măsura este temporară şi că este vorba de un număr redus de militari, care vor fi aduşi din regiune.

O mulţime de manifestanţi a atacat marţi misiunea diplomatică americană diun Bagdad, arzând un post de securitate şi aruncând cu pietre, după raiduri ale SUA împotriva unei grupări armate pro-iraniene din Irak. Forţele de securitate ale ambasadei au ripostat cu gaze lacrimogene şi petarde.

Departamentul de Stat de la Washington a comunicat tot marţi printr-un purtător de cuvânt că întreg personalul ambasadei SUA din Bagdad este în siguranţă şi că irakienii nu au pătruns în sediu.

Un oficial a dezminţit ştirile conform cărora ambasadorul american în Irak, Matt Tueller, a fost evacuat şi a precizat că diplomatul se afla de peste o săptămână într-o deplasare în interes personal, programată din timp, iar acum se întoarce la ambasadă, care nu va fi evacuată.

Donald Trump către Iran: Acesta nu este un avertisment, este o amenințare!

Preşedintele american Donald Trump le-a adresat marţi un mesaj pe Twitter „milioanelor de irakieni care doresc libertatea şi care nu vor să fie dominaţi şi controlaţi de Iran: acum e momentul!”, le-a spus liderul Casei Albe. Ceva mai devreme, el acuzase deja Iranul că se află în spatele atacului asupra ambasadei. 

În plus, Donald Trump a promis că va face ca Iranul să plătească „un preţ foarte mare”, după ce ambasada Statelor Unite la Bagdad a fost atacată de mii de irakieni pro-Iran. „Iranul va fi pe deplin responsabil de vieţile pierdute sau pagubele provocate instalaţiilor noastre”, a scris pe Twitter preşedintele american care le-a mulţumit liderilor irakieni pentru „răspunsul lor rapid”.

„Vor plăti un preţ foarte mare! Acesta nu este un avertisment, este o ameninţare. La mulţi ani!”, a adăugat cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite într-un mesaj trimis de la clubul său de golf Mar-a-Lago, în Florida, unde se află în vacanţă.

Ce s-a întâmplat la Ambasada SUA din Irak

Mii de protestatari au atacat marţi ambasada Statelor Unite la Bagdad, arzând steaguri, distrugând camere de supraveghere şi strigând „Moarte Americii”, după raidurile SUA împotriva unui grupări armate irakiene pro-iraniene.

Participanţii la cortegiul funerar al celor 25 de combatanţi ucişi în raidurile aeriene de duminică din Irak au reuşit să treacă fără incidente prin toate punctele de control ale ultrasecurizatei Zone Verzi din Bagdad, unde se află sediul ambasadei. Însă forţele de securitate irakiene s-au interpus apoi la porţile ambasadei, pe măsură ce manifestanţii au devenit violenţi.

Manifestanţii erau bărbaţi în uniforma combatanţilor Hachd al-Chaabi, o coaliţie de paramilitari dominată de facţiuni şiite pro-iraniene din care fac parte brigăzile Hezbollah, facţiunea vizată de raiduri, dar erau şi femei care fluturau steaguri irakiene şi ale Hachd al-Chaabi. Având bannere prin care cereau închiderea Ambasadei SUA la Bagdad sau alungarea trupelor americane, manifestanţii au strigat „America este marele Satan”.

Sentimentele antiamericane s-au înteţit după raidurile efectuate ca represalii pentru moartea unui subcontractor american într-un atac cu rachetă asupra unei baze din Irak, atac nerevendicat, dar atribuit de Washington facţiunii şiite a brigăzilor Hezbollah.

Hachd al-Chaabi, care a ajutat regimul irakian în lupta antijihadistă, a fost integrată forţelor regulate, scrie Agerpres.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri