Tillerson: Ingerința Rusiei în alegerile din SUA a fost un act de război hibrid

Data actualizării: Data publicării:
U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Foto: Guliver/GettyImages

Ingerința Rusiei în alegerile din SUA din 2016 a fost un act de „război hibrid” din partea Moscovei, a declarat marți secretarul american de stat Rex Tillerson, potrivit Agerpres.

U.S. And Saudi Representatives Discuss Energy Markets
Foto: Gulliver/Getty Images

Președintele Donald Trump „a spus clar în mai multe rânduri că două țări ca Rusia și SUA nu-și pot permite să nu aibă o relație productivă, însă în prezent nu este cazul și știm cu toții de ce”, a spus el la o reuniune în fața funcționarilor Departamentului de Stat, făcându-și bilanțul ca șef al diplomației americane.

„Rusia a invadat un stat suveran, Ucraina”, și, „prin intermediul unui război hibrid”, „a ales să se amestece în procesul democratic de aici și apoi și din alte țări”, a atras el atenția.

Rugat să precizeze dacă și Casa Albă împărtășește această viziune privind ingerința Rusiei, un înalt responsabil al Departamentului de Stat a răspuns: „El este secretarul de stat și el a spus-o”.

Expresia 'război hibrid' este de obicei folosită pentru a descrie operațiunile ruse în Ucraina, prin folosirea serviciilor speciale și a dezinformării, precizează AFP.

Serviciile de informații americane au concluzionat de peste un an că Rusia lui Vladimir Putin a încercat să îi influențeze pe alegătorii americani în 2016 prin intermediul unor atacuri cibernetice și printr-o amplă campanie de propagandă.

Acest presupus amestec al Moscovei face obiectul unei anchete federale în SUA, care vizează de asemenea și suspiciunile privind o înțelegere secretă între Rusia și echipa de campanie a candidatului Donald Trump, ales în cele din urmă la Casa Albă.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri