Tulpina mutantă a virusului a trecut Atlanticul. De ce cazul din SUA îi îngrijorează pe experți

Data publicării:
laborator analize coronavirus
Anchetă epidemiologică în Botoșani după ce trei tineri au fost confirmați cu noua tulpină a Covid-19. Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite au înregistrat pe teritoriul lor primul caz de infectare cu varianta mutantă a virusului SARS-CoV-2 din Marea Britanie. Este vorba despre un tânăr de 20 de ani din statul Colorado, iar cazul lui îi îngrijorează pe experți : bărbatul nu a călătorit în afara localității în care trăiește. Asta înseamnă că există alte persoane infectate de la care tânărul a luat virusul, așadar purtători ai noului coronavirus care pot fi asimptomatici și pot răspândi virusul fără să știe, din moment ce nu sunt în izolare.

Medicii americani sunt cu atât mai îngrijorați, cu cât noua variantă de virus descoperită inițial în Marea Britanie este mai contagioasă decât cele cunoscute până acum. Potrivit experților, are un potențial mai mare decât acestea de a provoca forme severe de COVID-19.

Franța, Italia, Spania, Portugalia, Germania, Japonia, Canada, dar și Iordania și Coreea de Sud sunt printre țările unde a fost depistată deja versiunea mutantă. 

În Germania, autorităţile sanitare au raportat marţi că noua tulpină de coronavirus detectată în Marea Britanie era prezentă încă din luna noiembrie în nordul ţării.

Primul caz în America Latină

Și tot peste Ocean, un caz de contaminare cu noua variantă de coronavirus a fost înregistrat și în Chile, acesta fiind primul caz confirmat în America Latină. Persoana infectată este o femeie sosită în Chile la 21 decembrie de la Madrid, după ce a mai vizitat Dubai şi Londra, a precizat subsecretarul din Ministrul Sănătăţii, Paula Daza, citat de Agerpres. La sosirea în ţara sud-americană, ea a prezentat simptome ale noului coronavirus. Un test PCR realizat la aeroport a permis detectarea noii tulpini.

În acest context, autorităţile sanitare chiliene au anunţat marţi introducerea carantinei obligatorii de 10 zile cu începere de la 31 decembrie pentru toţi pasagerii care ajung în ţară.

Chile şi-a redeschis frontierele la jumătatea lui noiembrie după o închidere de peste opt luni.

La 20 decembrie, Santiago de Chile anunţase deja suspendarea zborurilor dinspre Regatul Unit.

Chile se confruntă de câteva săptămâni cu o recrudescenţă a contaminărilor cu coronavirusul. În ultimele 14 zile, numărul infectărilor a crescut cu 28%. Numărul cazurilor declarate se ridică la 603.986, dintre care 16.488 mortale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri