Un fost agent al Secret Service, martor la asasinarea lui Kennedy, a dezvăluit un detaliu pe care l-a păstrat secret 60 de ani

Data actualizării: Data publicării:
John F Kennedy, în mașină, cu câteva momente înainte să fie asasinat
Noile dezvăluiri ar putea arunca în aer așa-zisa teorie a „glonțului magic”. Foto: Profimedia Images

La șase decenii după asasinarea președintelui american John F. Kennedy, încă mai apar detalii noi despre unul dintre cele mai analizate evenimente din istoria Statelor Unite, scrie BBC. Un fost agent al Secret Service s-a decis să dezvăluie o informație pe care nu a făcut-o niciodată publică.

Paul Landis, care se afla în apropierea președintelui atunci când acesta a fost ucis, a dezvăluit acum că a luat un glonț din mașina cu care circula președintele după ce a fost împușcat, punându-l mai apoi pe targa pe care Kennedy se afla la spital.

Acest detaliu, care va fi prezentat în cartea de memorii a lui Landis ce urmează să fie publicată, ar putea părea că nu schimbă cu mare lucru un caz care a fost analizat în mod constant din anii '60 și până în prezent, dar pentru persoanele care au investigat timp de zeci de ani toate dovezile, confesiunea lui Landis este una foarte importantă și neașteptată.

De-a lungul timpului au apărut multe conspirații legate de numărul de asasini implicați, cine ar fi responsabil pentru uciderea președintelui și câte gloanțe l-au lovit de fapt pe acesta.

În funcție de cum privești noua informație, povestea lui Landis schimbă totul sau nimic.

Cea mai importantă știre despre asasinarea lui Kennedy apărută din 1963 și până în prezent

„Aceasta este cea mai semnificativă știre apărută despre asasinare din 1963”, a spus James Robenalt, istoric și expert în subiectul Kennedy care a lucrat cu Landis pentru a pregăti publicarea noilor detalii.

Ce știm deja despre asasinarea lui Kennedy? Pe 22 noiembrie 1963, o mașină decapotabilă în care se aflau președintele Kennedy, prima doamnă Jackie Kennedy, guvernatorul statului Texas, John Connally Jr., și soția lui trecea prin Dealy Plaza în orașul Dallas, când s-au auzit mai multe împușcături.

Kennedy a fost lovit în cap și gât, iar Connally în spate. Autoritățile i-au transportat pe ambii la spitalul Parkland Memorial din apropiere, acolo unde Kennedy a fost declarat mort. Guvernatorul a supraviețuit.

paul-landis-2
Paul Landis era unul dintre agenții Secret Service care trebuiau să îl păzească pe Kennedy în ziua în care a fost asasinat. Captură foto: Twitter

Raportul Comisiei Warren l-a identificat pe Lee Harvey Oswald drept singurul trăgător. Dovezile balistice au ajutat să confirme această concluzie. Asasinul a fost împușcat și ucis la scurt timp după incident când era în custodia poliției.

Raportul a ajuns la concluzia că același glonț l-a lovit pe Kennedy și pe Connally, ceea ce ar explica cum se putea ca un singur asasin să fi executat atacul. Descoperirea a devenit cunoscută drept „teoria unicului glonț” sau „teoria glonțului magic”.

Comisia s-a bazat parțial pe faptul că un glonț a fost descoperit mai târziu pe targa lui Connolly de la spital. La vremea aceea, nimeni nu știa de unde provenea glonțul, dar s-a presupus că s-a desprins când doctorii l-au tratat pe guvernatorul din Texas.

Povestea lui Landis poate arunca în aer teoria glonțului magic

Când toată nebunia a început, Landis a făcut ceva ce, timp de mai multe decenii, doar el și câteva persoane cu care a împărtășit în secret informația știau.

Într-un interviu pentru New York Times, Landis a spus că după ce convoiul de mașini a ajuns la spital, a văzut un glonț pe bancheta din spate unde Kennedy ședea. L-a luat și l-a băgat în buzunar.

Peste puțin timp, când Landis se afla în camera de gardă, acesta a spus că a pus glonțul pe targa președintelui așa încât dovada să rămână cu victima.

„Nu era nimeni care să păzească scena [crimei] și asta era o mare, mare problemă pentru mine”, a spus Landis pentru NYT. „Totul s-a petrecut atât de repede. Iar mie îmi era teamă – era o probă, asta am realizat imediat. Foarte importantă. Și nu am vrut să dispară sau să se piardă.”

Landis nu a dezvăluit niciodată informația, iar Comisia Warren nu l-a interogat niciodată. Nici nu a scris despre acest incident în niciun raport oficial.

„A uitat de glonț”, a spus Robenalt, care a discutat mult timp cu Landis despre ce își mai aduce aminte de atunci. „A fost complet captivat de lucrurile enorme care aveau loc.”

Ani de zile, Landis a evitat să citească despre asasinare sau despre teoriile conspirației apărute pe seama ei până când s-a decis că este pregătit să își spună povestea.

JFK Assassination Files Due To Be Released
Lee Harvey Oswald, la scurt timp după ce a fost arestat. Foto: Profimedia Images

Oswald: a acționat singur sau a avut complici?

Robenalt este de părere că dezvăluirea lui Landis demontează teoria „glonțului unic”. Landis crede acum că glonțul pe care l-a găsit în mașină era același cu cel care a ajuns pe targa lui Connally și că acesta a căzut pe banchetă din spatele lui Kennedy.

Dacă are dreptate, Connally și Kennedy s-ar putea să nu fi fost loviți de același glonț, potrivit lui Robenalt, care crede că teoria conform căreia Oswald a acționat singur ar putea fi pusă la îndoială încă și mai mult.

Clint Hill, agentul care a rămas cunoscut pentru că a fost cel care a sărit pe mașina lui Kennedy pentru a-l proteja pe președinte, nu îl crede pe Landis. „Nu are niciun sens pentru mine ca el să fi încercat să pună [glonțul] pe targa președintelui.”

Gerald Posner, un jurnalist de investigații, crede că povestea lui Landis nu infirmă teoria „glonțului unic”, ci o susține, dar pune la îndoială exactitatea amintirilor lui Landis după șase decenii de la eveniment.

Faptul că nicio persoană care a fost prezentă în camera de gardă în acea zi nu l-a menționat pe Landis și faptul că fostul agent a așteptat atât de mult să vorbească despre asta ridică întrebări despre comportamentul său la acea vreme.

Dacă povestea lui Landis dă naștere unui nou mister sau pur și simplu confirmă teoriile deja existente aproape că nici nu contează.

Aici este vorba despre asasinarea lui Kennedy, până la urmă, iar dezvăluirile lui Landis vor continua să alimenteze dezbaterile legate de una dintre cele mai mari traume naționale din istoria Americii.

„Vei putea să îl rezolvi așa încât toată lumea să fie 100% satisfăcută? Nu”, a spus Posner. „Este un caz care nu va fi închis niciodată pentru cei mai mulți oameni.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri