Universitățile de top din SUA, criticate pentru felul în care au gestionat antisemitismul. Președintei Harvard i se cere demisia

Data publicării:
Sights around Harvard University, Harvard Square, and Harvard Yard in Cambridge, Massachusetts, USA
Foto: Profimedia Images

Aproape 700 de profesori s-au opus solicitărilor de demisie a preşedintei Universităţii americane Harvard, Claudine Gay, acuzată că a gestionat greşit problemele de antisemitism în campus, cerând celei mai înalte autorităţi a instituţiei care urma să se întrunească luni să reziste „presiunii politice”, informează AFP, preluată de Agerpres. 

„Vă îndemnăm să apăraţi independenţa Universităţii şi să rezistaţi presiunilor politice, inclusiv solicitărilor de înlăturare a preşedintei Claudine Gay, care sunt contrare angajamentului Harvard faţă de libertatea academică”, scriu profesorii prestigioasei universităţi private din Cambridge, în apropiere de Boston, în atenţia conducerii Harvard. 

„Protecţia crucială a unei culturi a gândirii libere în comunitatea noastră diversă este imposibilă dacă permitem să fie dictată de forţe externe”, adaugă ei, în acest text semnat de aproape 700 de profesori, potrivit unei liste consultate luni de AFP. 

Conducerea Harvard, una dintre cele mai înalte autorităţi ale universităţii, urma să se întrunească luni, în timp ce peste 70 de membri ai Congresului american, în marea lor majoritate republicani, au cerut demisia lui Claudine Gay, după o audiere parlamentară marţea trecută, când răspunsurile sale privind condamnarea antisemitismului au fost aspru criticate ca fiind prea ambigue. 

Tot sub presiunea criticilor, Elizabeth Magill, preşedinta UPenn (Philadelphia), una din universităţile private din Ivy League, şi-a dat demisia sâmbătă. 

După atacurile sângeroase ale Hamas în Israel din 7 octombrie, urmate de represalii mortale ale armatei israeliene în Fâşia Gaza, conflictul a dezlănţuit pasiuni în universităţi renumite din Statele Unite, precum Harvard, UPenn (Philadelphia) sau Columbia (New York), unde două grupuri studenţeşti pro-palestiniene au fost suspendate. 

Donatori bogaţi şi voci din tabăra republicană, dar şi democrată, au denunţat o izbucnire de incidente antisemite în campusuri şi au criticat un răspuns prea slab din partea preşedinţilor universităţilor, pe fondul criticilor recurente din partea conservatorilor împotriva campusurilor americane pe care ei le consideră prea de stânga. 

Unul dintre iniţiatorii scrisorii de sprijin pentru Claudine Gay, profesorul de ştiinţe politice Ryan Enos, consideră că liderii de la Harvard nu au gestionat bine criza, dar că nu ar trebui să fie victime ale presiunii politice. Ei „au gestionat foarte prost situaţia, nu a existat consecvenţă la nivelul conducerii şi nu au reuşit să promoveze diversitatea de exprimare” începând cu 7 octombrie, a declarat el pentru AFP. 

Ryan Enos consideră că liderii universităţilor au fost „foarte tendențioși” față de palestinieni şi „aproape au interzis discursurile pro-palestiniene în campus”. „Dar doar pentru că cineva a gestionat greşit o situaţie nu înseamnă că ar trebui să fie sub presiune politică pentru a demisiona”, a spus el. 

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri