Suedia cere explicaţii Ungariei pentru întârzierea primirii în NATO

Data publicării:
Sweden's Prime minister Ulf Kristersson speaks during a joint press conference
Premierul suedez Ulf Kristersson cere explicații Ungariei pentru întârzierea procesului de primire în NATO. Foto: Profimedia

Premierul suedez Ulf Kristersson a anunţat îi va cere omologului său ungar, Viktor Orban, explicaţii pentru aprobarea în parlamentul de la Budapesta a primirii în NATO a Finlandei, dar nu şi a Suediei.

„Voi întreba de ce despart Suedia de Finlanda. Acestea sunt semnale pe care nu le-am avut până acum”, a declarat Ulf Kristersson postului de radio suedez SR, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Cei doi prim-miniştri participă joi la summitul de la Bruxelles al Uniunii Europene, a cărei preşedinţie este asigurată de Suedia până la sfârşitul lui iunie.

Săptămâna trecută, parlamentul ungar a produs o surpriză, stabilind o dată doar pentru ratificarea aderării la NATO a Finlandei. Votul asupra acestei chestiuni este programat luni. În acelaşi timp, deputaţii au amânat pentru „mai târziu” ratificarea primirii Suediei în Alianţa Nord-Atlantică.

Candidatura la NATO a Suediei este blocată şi de Turcia, în timp ce Finlanda are acum cale deschisă. Ankara acuză guvernul de la Stockholm de găzduirea unor militanţi „terorişti” kurzi şi de refuzul de a-i extrăda, deşi ultimul cuvânt în această privinţă revine justiţiei suedeze.

Extinderea NATO mai trebuie ratificată doar de Turcia şi Ungaria: toate celelalte 28 de state membre ale alianţei au îndeplinit deja această formalitate.

Guvernul naţionalist condus de Orban afirmă că susţine primirea în NATO a ambelor ţări nordice nealiniate până acum, însă majoritatea în cazul Suediei este nesigură.

„Pentru dosarul finlandez am ajuns într-un punct în care pare că va fi susţinută de o foarte mare majoritate şi sperăm că va fi la fel şi pentru Suedia imediat ce este posibil”, a declarat joi dimineaţă Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar.

Sesiunea de primăvară a parlamentului de la Budapesta se încheie în 15 iunie, iar Gulyas a afirmat că este optimist în privinţa unei decizii până la data respectivă.

AFP apreciază că Suedia este îngrijorată de întârzierea cauzată de Ungaria, având în vedere şi legăturile lui Orban cu preşedintele rus Vladimir Putin. Aceeaşi agenţie reaminteşte că la începutul acestei luni un înalt oficial parlamentar ungar, din partidul de guvernământ FIDESZ, a cerut în cursul unei vizite la Stockholm ca oficialii suedezi să înceteze cu „minciunile” privind deficienţele statului de drept în Ungaria, care sunt şi în centrul unei confruntări de durată cu Uniunea Europeană.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri