Suedia renunță la investigația exploziilor de la Nord Stream și predă dovezile obținute anchetatorilor din Germania

Data publicării:
Aerial View of the Gas Leak at Nord Stream 2 in the Baltic Sea
Scurgere de gaze în Marea Baltică la Nord Stream 2, la sud de Dueodde, Danemarca. Sursa foto: Profimedia Images

Suedia a anunțat, miercuri, că și-a încheiat investigația față de exploziile de la gazoductele Nord Stream din 2022 pe motiv că nu are drept de jurisdicție în acest caz, însă că a transmis toate datele și dovezile obținute până acum procurorilor germani, care au un dosar de investigație deschis de asemenea, relatează Reuters.

Procutorul public suedez, Mats Ljungqvist a declarat: „Avem o idee în legătură cu ce s-a întâmplat, dar nu putem intra în detalii. Am ajuns la concluzia că nu avem jurisdicție în acest caz”.

Gazoductele de miliarde de dolari, menite să transporte gaz rusesc din Rusia spre Germania, au fost scoase din funcțiune de mai multe explozii – acestea au avut loc în zonele economie ale Suediei și Danemarcei, în septembrie 2022 și au declanșat eliberarea în aer a unei cantități mari de gaz metan.

Rusia și Occidentul s-au acuzat reciproc de distrugerea cu intenție a gazoductelor, în condițiile răcirii accelerate a relațiilor după ce regimul de la Kremlin a invadat Ucraina.

„Nu este de competența Suediei să mai continue această investigație”, a concluzionat procurorul suedez.

Ljungqvist a mai spus și că principalul obiectiv al investigației a fost obținerea de date pentru a determina dacă Suedia sau cetățenii suedezi au fost în vreun fel implicați în acest atac petrecut în apele internaționale.

„Răspunsul la această întrebare este «Nu» și nu este nimic în această situație care să reprezinte vreun risc pentru securitatea Suediei, având în vedere starea de fapt de acum”, a mai spus oficialul.

Procurorul suedez a mai precizat că investigația a fost amplă și că lucrurile pe care le-a aflat au fost transmise investigatorilor germani, care au în derulare o investigație similară. Totuși, el spune că informațiile sunt secrete și nu le poate face publice.

Războiul acuzațiilor

Danemarca și Germania încă au în desfășurare investigații separate. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat că Berlinul încă este interesat să soluționeze acest caz.

Polițiștii danezi, la rândul lor, au declarat, miercuri, că se așteaptă să existe rezultate ale investigației lor „într-o perioadă scurtă de timp”.

În iulie 2023, Germania informa Consiliul de Securitate al ONU că a găsit urme de explozibili subacvatici pe un iaht care ar fi putut fi folosit în atac și că scafandri bine pregătiți ar fi putut să transporte explozibilii și să-i atașeze de gazoducte.

Rusia, de cealaltă parte a dat vina pe SUA, UK sau Ucraina pentru exploziile care au scos-o forțat de pe piața europeană, foarte profitabilă pentru regim. Țările în cauză au negat orice implicare.

Unii oficiali accidentali au sugerat că Rusia însăși a fost implicată și că vase militare rusești s-au aflat în zonă înainte de explozii. Alții spun, însă, că nu există dovezi concrete care să susțină teoria, în timp ce Kremlinul a calificat-o drept „absurdă”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri