Acord la Berlin pentru negocieri de formare a unei "mari coaliţii". Reacţia lui Juncker

Data actualizării: Data publicării:
German Presidential Elections
Martin Schulz și Angela Merkel | FOTO: Gulliver/Getty Images

Blocul conservator al cancelarului Angela Merkel şi Partidul Social-Democrat (SPD) au decis, vineri, să înceapă negocieri oficiale pentru formarea unei "mari coaliţii" guvernamentale la Berlin, transmit DPA, Reuters şi AFP, citând surse din formaţiunile politice implicate în tratative.

German Presidential Elections
Martin Schulz și Angela Merkel | FOTO: Gulliver/Getty Images

ACTUALIZARE. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a salutat, vineri, compromisul la care s-a ajuns cu privire la crearea unei coaliţii în Germania între conservatori şi social-democraţi, apreciind că aceasta reprezintă o contribuţie "pozitivă" şi "constructivă" la viitorul Uniunii Europene, relatează AFP şi Reuters, preluate de Agerpres.
"În esenţă, sunt absolut mulţumit cu ce au convenit CDU (Uniunea Creştin-Democrată), CSU (Uniunea Creştin-Socială) şi Partidul Social-Democrat (SPD)", a declarat Juncker în cadrul unei conferinţe de presă la Sofia. "Este o contribuţie semnificativă, pozitivă, de perspectivă la dezbaterea politică europeană în Europa", a adăugat preşedintele CE.


Acordul convenit vineri pune capăt perioadei de incertitudine de după alegerile parlamentare din septembrie anul trecut, arată Agerpres, care preia sursele citate.

O coaliţie formată din conservatori şi social-democraţi pare a fi cea mai bună şansă pentru Angela Merkel de a obţine al patrulea mandat de cancelar, după ce eforturile conservatorilor de a forma un guvern alături de Verzi şi de liber-democraţi au eşuat în noiembrie anul trecut.

Potrivit legislaţiei germane, dacă o majoritate parlamentară nu este formată, preşedintele va nominaliza un cancelar, care trebuie să treacă de votul parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla după trei runde de vot, şeful statului este obligat de Constituţie să organizeze alegeri anticipate.

Ce ne îngrijorează e puterea obţinută de AfD. Odată cu ei, pentru prima dată, va fi un partid de extremă dreapta în Bundestag. E o situaţie de criză. Desigur, acceptarea unui milion de migranţi era aproape destinată să dezbine ţara noastră, a fost o povară prea mare. Gestul umanitar de acceptare a fost prost interpretat de aceşti oameni, iar noi nu am fost capabili să-i convingem că Germania este destul de puternică pentru a face faţă acestei provocări”, spunea în septembrie, imediat după închiderea urnelor, liderul socialiştilor, Martin Schulz, învins de Angela Merkel în alegeri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri