Sute de arestări în Ecuador, la o săptămână de la evadarea lui Fito. În țară se intră cu prezentarea cazierului

Data publicării:
ecuador
Președintele Noboa susține că 90% din străinii închiși în Ecuador sunt columbieni, peruani și venezueleni. Sursa foto: Profimedia Images

Ecuador a arestat sute de oameni în încercarea de a opri izbucnirea violențelor pornite de membri ai unor grupări infracționale. Președinția transmite că 94 din cele 859 de persoane reținute sunt membri ai grupărilor „teroriste”. Măsurile de siguranță au fost înăsprite, iar cetățenii care vor să intre în țară prin Columbia sau Peru trebuie să prezinte un cazier judiciar, transmite CNN.

Ecuadorul a fost zguduit de explozii, răpiri ale poliției și tulburări din închisoare într-un val de violență care a început cu evadarea din închisoare a unuia dintre cei mai puternici lorzi ai drogurilor din Ecuador, weekendul trecut.

Președintele Ecuadorului, Daniel Noboa, a declarat marți țara într-o stare de „conflict armat intern”, ordonând forțelor de securitate „neutralizarea” mai multor bande criminale acuzate că răspândesc violențe extreme.

Noboa a desemnat, de asemenea, 22 de bande criminale drept organizații „teroriste” în decretul prezidențial.

Într-o măsură suplimentară, guvernul ecuadorian a anunțat joi că străinii care doresc să intre în țară din Columbia sau Peru vor trebui să prezinte un certificat de cazier judiciar într-o măsură menită să „prevenim și să controleze intrarea persoanelor care constituie o amenințare sau un risc. pentru siguranța publică.”

Noboa a susținut că 90% dintre prizonierii străini din închisorile din Ecuador sunt columbieni, peruani și venezueleni.

Violența a fost declanșată de evadarea duminică a liderului liderul grupării Los Choneros, Adolfo „Fito” Macías, dintr-o închisoare din Guayaquil.

În urma evadării lui Fito, agenția închisorilor din Ecuador a raportat duminică incidente în cel puțin șase închisori din diferite provincii.

Grupurile criminale s-au angajat apoi într-un val de atacuri violente într-o demonstrație de forță menită să descurajeze eforturile de a reprima activitățile lor.

Ecuador, unde se află insulele Galapagos și o economie favorabilă pentru turiști, a fost odată cunoscută drept „insula păcii”, amplasată între doi dintre cei mai mari producători de cocaină din lume, Peru și Columbia.

Dar porturile adânci ale țării au transformat Ecuador într-un punct cheie de tranzit pentru cocaina care se îndreaptă către consumatorii din Statele Unite și Europa.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri