Talibanii îndeamnă la „calm și pace” în Kazahstan: „Să-și rezolve problemele prin dialog și metode pașnice”

Data publicării:
Bărbați afgani cu puști kalașnikov în mâini
Luptători talibani la un punct de trecere din Kabul. Foto: Profimedia Images

Talibanii au anunțat că „monitorizează cu atențiesituația extrem de tensionată din Kazahstan și au îndemnat autoritățile și protestatarii din această țară „la calm, stabilitate și dialog pașnic”, relatează Newsweek.

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe al regimului taliban din Afganistan, Fazilrabi Zahin, a publicat un comunicat, joi, prin care anunță că guvernul taliban „monitorizează cu atenție situația din Kazahstan”, iar „ca vecin apropiat și stat partener economic”, Afganistanul este profund îngrijorat de tensiunile recente”.

Ministerul anunță, de asemenea, că „îndeamnă și guvernul kazah dar și pe protestatari să-și rezolve problemele prin dialog și metode pașnice și să revină la calm și stabilitate în țară”.

Mesajul a fost distribuit pe Twitter și de purtătorul de cuvânt Abdul Qahar Balkhi, care a adăugat că „Emiratul Islamic consideră securitatea și stabilitatea politică în regiune esențială pentru creșterea economică, comerț și pentru prosperitatea popoarelor”.

Un membru important al grupării talibane, Al-Hanafi Wardak, s-a referit la intervenția rusească în Kazahstan spunând că problema este una internă a Kazahstanului” - „În opinia mea, înainte de intervenția străină, guvernul Kazahstanului și protestatarii ar trebui să încheie tensiunile prin dialog.

Implicarea externă nu va face decât să complice situația. Este de sperat că și alte țări vor spijini dialogul intern pentru a încheia aceste tensiuni”, a precizat Wardak, care spune că Rusia și alte țări din regiune ar trebui să joace un rol în calmarea situației prin sprijinirea dialogului dintre forțele interne din Kazahstan.

Citiți și: Cum ar putea revoluţia din Kazahstan să-i strice socotelile lui Vladimir Putin

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri