Slovacia, prima ţară din lume care testează în masă. De luni, cine iese pe stradă fără test negativ pentru COVID-19 poate primi amendă

Data actualizării: Data publicării:
vedere panoramică Bratislava, capitala Slovaciei
Slovacia a fost prima ţară din lume care s lust măsura testării în masă. FOTO: Getty Images

Slovacia este prima ţară din lume care testează în masă. Nu este obligatoriu să te testezi, dar de luni, dacă eşti prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poţi fi amendat.

Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Testele antigen nu au rezultate sigure, dar pot identifica 7 din 10 cazuri de infectare.

Dacă sunt pozitivi, slovacii sunt supraveghetaţi de medicii de familie şi stau izolați zece zile.

Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condiţiile în care curba infectării creşte vertiginos, iar vecinii cehi sunt cei mai afectaţi europeni în acest moment.

Operaţiunea de testare este organizată de armată. Este deja al doilea weekend de când se formează cozi în faţa celor 5000 de centre de testare, în ciuda faptului că sunt 45.000 de cadre medicale implicate.

Nu există alternativă! Fie restricţii dure, fie testare în masă”, a declarat Jaro Nad, ministrul Apărării din Slovacia.

Liderii europeni laudă iniţiativa slovacilor

„Ştim că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să face testare şi monitorizare mai eficientă”, este şi opinia lui Charles Michel, preşedintele Consiliului European

Deja Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împărtăşească rezultatele testării. Sunt specialişti care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul ţărilor mari, ar dura foarte mult.

Monaco şi Luxemburgul se gândesc deja la această metodă de a lupta cu pandemia.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri