Țările baltice s-au pus de acord să blocheze singure intrarea rușilor pe teritoriile lor

Data publicării:
teanc de pasapoarte ținut în mâini de cineva
Foto: Profimedia Images

Lituania, Letonia și Estonia s-au pus de acord să restricționeze singure intrarea cetățenilor ruși în țările lor, o măsură punitivă care a rămas neagreată la nivelul Uniunii Europene.

Măsura a fost agreată la o întâlnire a miniștrilor de externe din țările nordice și baltice și urmează să intre în vigoare în săptămânile care urmează. Vor exista, totuși, excepții din motive umanitare sau legate de reunirea familiilor, scrie Euronews.

„Deciziile la nivel național sunt eficiente atunci când sunt coordonate și armonizate. Cu alte cuvinte, aplicăm aceleași reguli în toate statele, așa că o persoană care a încercat să intre în țară și a primit o reacție negativă, un refuz, nu ar putea să meargă încă 200 de kilometri la nord sau la sud și să treacă granița”, a spus ministrul lituanian de externe, Gabrielius Landsbergis.

La o întâlnire recentă la nivel european pe aceeași problemă, statele-membre s-au pus de acord să suspende un vechi acord de vize cu Rusia însă o măsură de blocare a intrării rușilor nu a putut fi agreată din cauza opoziției mai multor state.

Unii dintre delegații de la întâlnira nordicilor și balticilor, inclusiv ministrul danez de externe, au spus că măsura de la nivel european nu este suficientă.

„Cred că este o provocare să vedem turiști ruși, de exemplu, pe plajele europene și în cafenelele capitalelor europene, în timp ce bombardează orașele ucrainene și ucid civili și comit crime de război”, a spus Jeppe Kofod.

De când a început invazia rusească în Ucraina, în jur de un milion de ruși au intrat legal în Uniunea Europeană, conform datelor Frontex. Majoritatea au intrat prin Finlanda sau Estonia.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri