Țările din Africa de Vest anunță că vor interveni militar în Niger, „dacă totul eșuează”. „Ordinea va fi restabilită”

Data publicării:
intalnirea sefilor armatelor din tarile ecowas
Țările din Africa de Vest anunță că vor interveni militar în Niger, „dacă totul eșuează”. Foto. Profimedia

Blocul vest-african ECOWAS este pregătit să intervină militar în Niger în cazul în care eforturile diplomatice eșuează, a spus un înalt oficial la o întâlnire a șefilor armatelor din aceste țări, care s-au întâlnit joi în Ghana, relatează Reuters.

Militarii din Niger l-au destituit pe președintele Mohamed Bazoum pe 26 iulie și au sfidat apelurile Națiunilor Unite, ale ECOWAS și puterilor occidentale de a-l repune în funcție, determinând șefii de stat din Africa de Vest să ordone mobilizarea unei forțe de așteptare.

„Să nu se îndoiască nimeni că, dacă totul eșuează, forțele curajoase ale Africii de Vest sunt gata să răspundă la chemarea datoriei”, a spus Comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate, Abdel-Fatau Musah.

„Prin toate mijloacele disponibile, ordinea constituțională va fi restabilită în țară”, le-a spus el șefilor armatelor din țările membre, amintind de mobilizările anterioare ale ECOWAS în Gambia, Liberia și în alte țări.

Nigerul are o importanță strategică datorită rolului său de centru pentru trupele străine implicate în lupta împotriva insurgenților islamiști din regiunea Sahel și rezervelor sale de uraniu și petrol.

Țările occidentale se tem că junta ar putea urma exemplul țării vecine, Mali, unde guvernul militar a alungat trupele franceze și, în schimb, a invitat mercenari din grupul rus Wagner, care a salutat lovitura de stat din Niger.

În capitala Nigerului, Niamey, unde mulțimi mari au luat parte la mitinguri împotriva ECOWAS și în favoarea liderilor loviturii de stat, locuitorii au respins ideea unei intervenții externe pentru a-i repune în funcție pe președintele ales și guvernul civil.

„Nu mă tem, pentru că știu că forțele noastre armate sunt bine pregătite pentru a face față oricărei eventualități”, a spus tehnicianul radio Omar Yaye.

"ECOWAS este manipulat de puteri străine. Când vedem reacțiile Franței și mai ales duritatea ECOWAS, nu pot decât să cred că acestea sunt acțiuni coordonate între Franța și ECOWAS", a spus el, făcând ecou retoricii anti-franceze folosite de militarii puciști după lovitura de stat.

Franța, a cărei colonie a fost Nigerul, a negat acuzațiile juntei că ar fi încercat să destabilizeze țara sau că a încălcat spațiul aerian al Nigerului. Parisul a anunțat că sprijină eforturile ECOWAS de a restabili ordinea constituțională.

Trupele franceze, împreună cu forțele americane, germane și italiene, sunt prezente în Niger, ca parte a eforturilor internaționale de combatere a insurgenților islamiști care au provocat mii de morți și au forțat milioane de oameni să fugă de acasă în ultimul deceniu.

Musah a respins acuzațiiile că ECOWAS este manipulată de Franța sau de orice altă putere externă.

„Ceea ce uită ei este că ECOWAS este o organizație bazată pe reguli. Avem protocoalele noastre, avem normele noastre și suntem gata să le protejăm”, a spus el.

„De aceea, șefii de stat spun că, dacă va apărea un impuls, vom merge în Niger cu propriile noastre contingente, cu propriile noastre echipamente și cu propriile noastre resurse pentru a ne asigura că restabilim ordinea constituțională. Dacă alți parteneri iubitori de democrație vor să ne susțină, sunt bineveniți”, a spus el.

Musah i-a acuzat pe liderii loviturii din Niger că „se joacă de-a șoarecele și pisica” cu ECOWAS, refuzând să se întâlnească cu emisarii săi și căutând justificări pentru preluarea puterii.

El a spus că majoritatea celor 15 state membre ale blocului sunt pregătite să participe la forța de așteptare care ar putea interveni în Niger. Excepție au făcut cele aflate, de asemenea, sub conducere militară - Mali, Burkina Faso și Guineea - și Cap Verde.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri