Țările din Europa de Est se pregătesc pentru un nou val de refugiați ucraineni. Slovacia se așteaptă la sute de mii

Data publicării:
Refugiați ucraineni.
Guvernul stabilește noile condiții de acordare a banilor pentru refugiații ucraineni. Foto: Profimedia Images

Țările din Europa de Est se pregătesc să redeschidă centrele de primire și refac  stocurile de alimente, pentru că se așteaptă la un nou val de refugiați ucraineni în contextul în care iarna se apropie, iar Rusia continuă să atace rețeaua electrică și centralele de încălzire din Ucraina, potrivit The Guardian.

Aproximativ 6,9 milioane de persoane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, trăind adesea în condiții foarte grele, iar Reuters relatează că planul de urgență al guvernului slovac are în vedere un posibil aflux de sute de mii de persoane în următoarele luni.

Imediat după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, valuri de refugiați au început să se îndrepte spre vest, dar numărul lor a scăzut la sfârșitul primăverii. Până acum, în această toamnă, nu s-a înregistrat o creștere mare a numărului de refugiați, dar organizațiile de caritate spun că există acum semne de intensificare a mișcărilor peste granițe și își intensifică pregătirile.

„Se simte și este de așteptat să crească numărul refugiaților. În prezent, vorbim de o creștere cu 15%. Suntem contactați de oameni care deja sunt cazați în Košice și caută cazare pentru membrii familiei și cunoștințele care se află încă în Ucraina”, a declarat Roman Dohovič, care coordonează acțiunile de întrajutorare din orașul Košice din estul Slovaciei.

În ultimele săptămâni, Košice a oferit cazare zilnic pentru aproximativ 60 de persoane, iar autoritățile iau în calcul creșterea numărului de refugiați la 1.000.

De asemenea, în Ungaria un ONG care lucrează la graniță a declarat că numărul sosirilor zilnice la gara Záhony, în apropiere de graniță, a crescut de zece ori, ajungând la aproximativ 300-500.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri