Tensiuni între India și China. Mărul discordiei este o nouă hartă a țării publicată de China

Data actualizării: Data publicării:
harta Chinei 2023
Noua hartă a Chinei, publicată de Ministerul Resurselor Naturale din China. Sursa foto: China Daily

India protestează vehement din cauza unei hărți publicate luni de Ministerul Resurselor Naturale din China, care revendică un teritoriu al său, care a mai fost motivul unor tensiuni între cele două state, transmite BBC.

Presa indiană a raportat că harta lansată luni de Ministerul Resurselor Naturale din China arată statul Arunachal Pradesh din nord-est și platoul disputat Aksai Chin, ca teritoriu care aparține Chinei.

„Respingem aceste pretenții ale Chinei, deoarece nu au niciun temei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Indiei, Arindam Bagchi la NDTV.

S Jaishankar, ministrul de externe al Indiei, a spus la același post TV că „Guvernul nostru este foarte clar în ceea ce privește teritoriul nostru. A face afirmații absurde nu determină ca teritoriile altora să devină ale tale.”

El a adăugat că astfel de pași ai Chinei „nu fac decât să complice rezolvarea problemei granițelor”.

"China a publicat chiar și în trecut hărți care revendică teritorii care nu sunt ale Chinei, care aparțin altor țări. Acesta este un vechi obicei al lor", a mai spus ministrul de externe al Indiei la NDTV, marți.

Beijingul nu a răspuns oficial încă.

Protestul Indiei vine la câteva zile după ce premierul Narendra Modi și președintele chinez Xi Jinping au convenit asupra încetării tensiunilor de la graniță, la summitul BRICS din Africa de Sud. Un oficial indian a declarat că cele două țări au convenit să „intensifice eforturile de dezangajare și detensionare rapidă” de-a lungul disputatei zone de la frontiere.

India a mai avut reacții vehemente după încercările Chinei de a-și revendica acest teritoriu.

Sursa tensiunii dintre vecini este o graniță disputată de 3.440 km de-a lungul lanțului muntos Himalaya, numită Linia de Control Actual sau LAC, care este slab demarcată. Prezența râurilor, lacurilor și calotelor de zăpadă face ca această demarcație teritorială să se poată deplasa pe alocuri.

Soldații de ambele părți se întâlnesc față în față în multe puncte, ceea ce poate stârni tensiuni, ultima dată fiind în decembrie, când trupele indiene și chineze s-au ciocnit de-a lungul graniței în orașul Tawang.

China spune că întregul Arunachal Pradesh este teritoriul său, numindu-l „Tibetul de Sud”, o afirmație pe care India o respinge ferm. De cealaltă parte, India revendică platoul Aksai Chin din Himalaya, care este controlat de China.

În aprilie, Delhi a reacționat brusc la încercările Chinei de a redenumi 11 locuri din Arunachal Pradesh, spunând că statul va fi întotdeauna „o parte integrantă și inalienabilă a Indiei”.

Relațiile dintre India și China s-au înrăutățit din 2020, când trupele lor au fost implicate într-o ciocnire mortală pe valea Galwan din Ladakh, care a fost prima confruntare fatală între cele două părți din 1975.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri