Tensiunile în Nagorno-Karabah sunt în creștere. Olaf Scholz a discutat cu premierul armean despre redesfășurarea de trupe

Data publicării:
soldat rus păzește coridorul Lachin din Nagorno Karabah
Un soldat rus în Nagorno-Karabah. Foto: Profimedia Images

Cancelarul german Olaf Scholz a discutat sâmbătă cu prim-ministrul armean Nikol Paşinian, pentru a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu tensiunile în creştere între Armenia şi Azerbaidjan şi cu redesfăşurarea de trupe în regiunea disputată Nagorno-Karabah, informează dpa.

"Guvernul german îndeamnă cu tărie părţile să se abţină de la orice escaladare militară", a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului german Steffen Hebestreit, după convorbirea telefonică între cei doi lideri.

Armenia şi Azerbaidjan se confruntă de decenii pentru regiunea Nagorno-Karabah, care este recunoscută pe plan internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar care este populată majoritar de armeni.

Azerbaidjanul a blocat de mai multe luni coridorul montan Lacin, care este singura cale de acces a Armeniei către Nagorno-Karabah.

Analiştii descriu situaţia din regiune ca fiind catastrofală, cu penurii de alimente şi medicamente, notează Agerpres.

"Conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan poate fi soluţionat doar în mod diplomatic - fiecare trebuie acum să lucreze fără întârziere şi în mod constructiv pentru atingerea acestui obiectiv", a spus Hebestreit.

Este nevoie de un acord rapid asupra ajutorului umanitar pentru oamenii din regiune, ceea ce presupune redeschiderea coridorului Lacin.

Regiunea disputată Nagorno-Karabah şi-a ales sâmbătă un nou preşedinte separatist, într-un context de tensiuni în creştere între Azerbaidjan şi Armenia. Deputaţii din această regiune muntoasă, populată majoritar cu armeni, dar recunoscută pe plan internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, l-au ales preşedinte, cu 22 de voturi pentru şi unul împotrivă, pe Samvel Şahramanian, 45 de ani, până acum şef al consiliului de securitate al guvernului separatist.

Aceste alegeri intervin în condiţiile în care tensiunile cresc între Armenia şi Azerbaidjan, două ţări rivale din Caucaz, care în ultimele luni se acuză reciproc de atacuri transfrontaliere.

Armenia a acuzat joi Azerbaidjanul că pregăteşte o "provocare militară" prin comasarea de soldaţi de-a lungul frontierei lor comune şi lângă Nagorno-Karabah.

Săptămâna viitoare, Armenia va găzdui exerciţii militare comune cu SUA, un nou semn al eforturilor sale de a se îndepărta de Rusia, aliatul său tradiţional.

Armenia şi Azerbaidjan au purtat două războaie pentru suveranitatea acestei regiuni. Cel mai recent război dintre Baku şi Erevan, în 2020, s-a soldat cu înfrângerea Armeniei, care a trebuit să cedeze teritorii Azerbaidjanului în şi în jurul Nagorno-Karabah.

Procesul de pace se află de atunci într-un punct mort, în pofida eforturilor de mediere din partea Rusiei - ţară cu influenţă istorică în această regiune -, a europenilor şi SUA.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri