Tensiunile irano-americane, din nou în creştere. Administraţia Trump consideră „inacceptabilă” noua politică nucleară a Iranului

Data publicării:
Donald Trump si Ali Khamenei cross hotnews

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a calificat vineri drept „inacceptabilă” noua reducere a angajamentelor luate de Iran pentru reglementarea activităţilor sale nucleare, relatează AFP, citat de Agerpres.

„Tocmai au anunţat că vor continua să facă mai multă cercetare şi să-şi dezvolte sistemele lor de arme nucleare. Este inacceptabil”, a declarat el pentru un post de radio local cu prilejul unei deplasări în statul Kansas.

Iranul a început în mai să se retragă progresiv din obligaţiile asumate în cadrul acordului internaţional din 2015 care a avut drept obiectiv declarat să-l împiedice să dezvolte bomba atomică, în replică la retragerea americană din acest text decisă de Donald Trump, care îl consideră un acord lax şi insuficient.

Teheranul a anunţat miercuri o nouă etapă, renunţând la orice limită în cercetarea şi dezvoltarea în domeniul nuclear. Autorităţile iraniene urmează să prezinte sâmbătă în detaliu aceste noi măsuri.

Mike Pompeo s-a declarat totuşi „încrezător” că poate fi găsită o soluţie diplomatică.

„De luni de zile, preşedintele Trump spune că este gata să se întâlnească cu liderii iranieni fără condiţii prealabile”, a reamintit el, în timp ce Franţa a angajat un efort de mediere pentru a face posibil un tete-a-tete între miliardarul republican şi omologul său iranian Hassan Rouhani la sfârşitul lui septembrie, cu prilejul Adunării generale a ONU.

„Dar suntem foarte clari în privinţa rezultatului pe care îl căutăm în caz de discuţii”, a adăugat Pompeo, denunţând încă o dată „campaniile de teroare” duse de Iran în întreaga lume, precum şi programul său de rachete balistice, considerat de asemenea „inacceptabil”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri