Tentativă de lovitură de stat pentru a-l menține pe Bolsonaro președinte în Brazilia. Fostul lider, obligat să predea pașaportul

Data actualizării: Data publicării:
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro
Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro. Foto: Profimedia

Poliția federală din Brazilia a lansat joi o operațiune care îi vizează unii dintre cei mai importanți colaboratori ai fostului președinte Jair Bolsonaro, suspectați că voiau să organizeze o lovitură de stat după înfrângerea lui în alegeri, potrivit unor surse implicate în operațiune, citate de Reuters. Bolsonaro a fost obligat să-și predea pașaportul.

Poliția nu a precizat cine sunt persoanele vizate de această operațiune, dar a spus că acestea sunt acuzate de participarea la „o organizație criminală care a acționat pentru o tentativă de lovitură de stat” menită să-l „mențină la putere președintele de atunci al Republicii”. 

Printre cei percheziționați sunt și generalul Walter Braga Netto, fost ministru și fost candidat la vicepreședinție în echipa lui Bolsonaro, fostul ministru al Apărării Paulo Nogueira Batista și fostul ministru al Justiției Anderson Torres, au spus sursele.

Poliția a mers și la casa lui Bolsonaro și i-a cerut fostului președinte să-și predea pașaportul. Un purtător de cuvânt al familiei Bolsonaro, Fabio Wajngarten, a spus pe rețelele sociale că fostul președinte se va conforma.

Fostul consilier pentru afaceri internaționale al lui Bolsonaro, Felipe Martins, este una dintre cele patru persoane pentru care au fost emise mandate de arestare, au spus sursele.

Reuters a încercat să contacteze persoanele vizate de operațiue și avocații acestora, dar nu a primit niciun răspuns.

Poliția a declarat că țintele operațiunii de joi au format în 2022 un grup care răspândea afirmații false privind o fraudă electorală „chiar înainte ca alegerile să aibă loc”, pentru a „legitima o intervenție militară” după scrutin.

Actualul președinte, Luiz Inacio Lula da Silva, care l-a învins pe Bolsonaro la alegerile din 2022, a declarat că tentativa de lovitură de stat trebuie investigată pentru a preveni ca același lucru să se repete în viitor.

„Fără Bolsonaro nu ar fi existat nicio tentativă de lovitură de stat”, a spus Lula.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri