Galerie Foto Tot ce ajunge la mal în Sri Lanka e otrăvitor. Plajele sunt acoperite de pești morți, cu burți umflate și cu peleți înfipți în branhii

Data actualizării: Data publicării:
pesti morti pe plaja
Plajele din Sri Lanka sunt acoperite de pești morți, cu burți umflate și cu pelete înfipte în branhii. FOTO: Agerpres

La începutul lunii trecute, o navă de marfă care transporta substanțe chimice a luat foc în largul coastei Sri Lanka - lăsând în urma sa un dezastru ecologic cu care insula va trebui probabil să trăiască decenii. Deși incendiul a fost stins,  problemele abia au început. Plajele sunt acoperite de tone de peleți mici de plastic și de pești cu burți umflate și cu peleți înfipți în branhii. Orice ajunge acum la țărm este otrăvit, avertizează activiștii de mediu.

La bordul navei care a ars, sunt încă containere stivuite unele pe altele, multe conținând substanțe chimice extrem de periculoase pentru mediu - unele dintre acestea s-au scurs deja în apă și sunt temeri că ar putea otrăvi viața marină.

În plus, tone de peleți mici de plastic au acoperit deja plajele.

În afară de amenințările de mediu, există și consecințe devastatoare pentru comunitățile locale. Peste noapte, pescarii au rămas fără principalul mijloc de asigurare a traiului și vor suferi probabil și în anii următori.

"Suntem pescari mici și mergem zilnic pe mare. Putem câștiga ceva doar dacă mergem pe mare - altfel întreaga noastră familie va muri de foame", a declarat pentru BBC un pescar din zonă, Denish Rodrigo.

Miliarde de peleți de plastic

Un lucru iese în evidență atunci când privim fotografiile care surprins dezastrul din Sri Lanka - mici bucăți rotunde de plastic care se întind aproape cât vezi cu ochii.

"Erau vreo 46 de substanțe chimice diferite pe acea navă. Dar ceea ce a fost cel mai vizibil până acum sunt tonele de peleți de plastic", a declarat pentru BBC Hemantha Withanage, activist de mediu din Sri Lanka și fondator al Centrului pentru Justiția de Mediu din capitala Colombo.

De la sfârșitul lunii mai, astfel de peleți au ajuns pe plajele Negombo. Totodată, peștii au fost aduși la mal cu burțile umflați și cu peleți înfipți în branhii. Unii aveau culoare verzuie, ceea ce sugerează că au fost contaminați cu metale și substanțe chimice.

Plasticul poate dura între 500 și 1000 de ani pentru a se descompune și este probabil să fie transportat de curenții oceanici către țărmurile din jurul Sri Lanka și chiar la plajele aflate la sute de kilometri distanță de zona naufragiului.

Plajele din Sri Lanka sunt acoperite de pești morți, cu burți umflate și cu pelete înfipte în branhii. FOTO: Agerpres
Plajele din Sri Lanka sunt acoperite de pești morți, cu burți umflate și cu pelete înfipte în branhii. FOTO: Agerpres

„Întreaga noastră familie va muri de foame”

Pentru pescarii din Negombo, îngrijorarea nu este doar ceea ce este în interiorul peștilor, ci probabilitatea de a nu mai putea prinde deloc niciun pește.

Pescuitul a fost interzis acum în zona afectată, ceea ce înseamnă că mulți dintre ei și-au pierdut veniturile și mijloacele de trai practic peste noapte.

"Există și alte industrii conexe care sunt afectate și de acest lucru. Cumpărăm plase, motoare și bărci, avem nevoie de petrol, există oameni care trag bărcile. Există mii de alte locuri de muncă conexe legate de această industrie a pescuitului.", spun ei.

Cel mai puternic impact este cel al poluării chimice, care va afecta țara de zeci de ani.

Printre cele mai periculoase substanțe chimice de la bordul navei se numără acidul azotic, dioxidul de sodiu, cuprul și plumbul. Odată ajunse în apă, aceste substanțe chimice sunt ingerate de pești. Peștii mici ar putea muri repede otrăviți, în timp ce cei mari, care se vor hrăni cu ei vor acumula toxinele în corp, în timp.

"Deci, dacă peste câțiva ani veți prinde un ton, acesta va fi totuși contaminat - această bioacumulare va fi o problemă serioasă", spune Hemantha Withanage.

Aceasta înseamnă că peștii din zonă vor fi periculoși pentru oameni nu doar acum, ci și în anii următori.

"Oamenii trebuie educați în acest sens. Este o navă complet toxică acum. Orice ajunge la țărm este foarte otrăvitor și oamenii nu ar trebui să atingă nimic", avertizează activistul de mediu.

Problema nu este în niciun caz limitată la coasta de vest a Sri Lanka, pentru că deșeurile, toxinele sau materialele plastice nu țin cont de granițele geografice. Deși au mai fost naufragii și înainte, Sri Lanka nu s-a confruntat niciodată cu o situație atât de dificilă ca aceasta.

 

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri