Toți englezii au devenit donatori de organe din oficiu, prin lege

Data publicării:
Asistentele verifica aparatuld e dializa al unui pacient.
Până în 30 septembrie, spitalele Covid vor reveni la normal. Foto: Guliver / Getty Images

Toți englezii adulți sunt de acum donatori de organe din oficiu. Asta, dacă nu completează o declarație în care refuză acest lucru, din motive religioase, culturale sau de altă natură.

Legea intrată în vigoare la 20 mai pe teritoriul Angliei prevede și anumite categorii excluse din start - turiștii, imigranții de dată recentă, persoanele care nu capacitate de discernământ.

Pentru bolnavii aflați pe listele de transplant și pentru asociațiile care le protejează interesele, noua lege este un mare pas înainte. Se estimează că, astfel, numărul operaţiilor de transplant va creşte cu până la 700, în fiecare an.

Pentru a-i liniști pe criticii legii care se tem de abuzuri, au fost date asigurări că familiile decedaților de la care se pot preleva organe vor fi înștiințate, când se va întâmpla acest lucru.

Țara Galilor are deja acest sistem din 2015, iar Scoția vrea să-l introducă din 2021.

Pe de altă parte, potrivit statisticilor, transplanturile de organe au fost puternic afectate de carantina impusă din cauza pandemiei. În aprilie au fost 99 de cazuri, față de 244 în luna martie.  

Noua lege din Anglia se numește „Max și Keira”, după numele unui băiat a cărui viață a fost salvată după ce a primit inima unei fetițe de 9 ani care a murit într-un accident de mașină.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri