Tranșee capcană și mine detonate de la distanță. Ce tactici noi folosesc rușii pentru a împiedica asaltul trupelor ucrainene

Data publicării:
imagini cu tranșeele din Ucraina
Pentru prima oară de la începutul războiului, soldații ucraineni sunt răniți mult mai des de mine decât de focul de artilerie, a dezvăluit un operator de drone ucrainean. Capturi foto: Facebook

Generalul care conduce trupele ucrainene ce avansează lent în sudul țării a spus că Rusia a creat mai multe rânduri de câmpuri minate și linii de apărare fortificate care împiedică înaintarea blindatelor și tancurilor livrate de Occident pentru armata ucraineană, potrivit BBC.

„De aceea majoritatea sarcinilor trebuie îndeplinită de trupe”, a spus generalul Oleksandr Tarnavski, care a recunoscut că armata rusă a dat dovadă de „calități profesionale” prin faptul că au reușit să prevină „avansul rapid” al forțelor ucrainene. „Eu nu subestimez inamicul”.

Până acum, au apărut foarte puține dovezi că tancurile și blindatele din Occident ar putea să încline balanța în favoarea Ucrainei.

Câteva tancuri Leopard și vehicule de luptă americane Bradley au fost avariate sau distruse în primele zile ale ofensivei, în apropiere de orașul Orihiv.

Brigada 47 ucraineană, care a fost antrenată și echipată în mare parte de Occident pentru a încerca să străpungă liniile de apărare rusești, a fost oprită de minele plantate de ruși, care apoi i-au bombardat cu artileria.

Rusia a publicat mai multe videoclipuri cu acel incident în care susțineau că ofensiva ucraineană eșuase deja. În realitate, a fost doar o eroare timpurie și nu o lovitură decisivă.

În atelierul ascuns într-o pădure din spatele liniei frontului, inginerii din aceeași brigadă repară vehicule, cele mai multe dintre ele fiind blindate Bradley care acum poartă semnele minelor rusești ce le-au avariat.

tancuri-blindate-distruse-ucraina
Tancuri Leopard și blindate Bradley distruse în atacul eșuat de la începutul contraofensivei ucrainene. Captură foto: Twitter

„Cu cât le reparăm mai repede, cu atât mai repede le putem aduce înapoi pe linia frontului ca să salveze viața cuiva”, a spus Serhii, unul dintre ingineri. Acesta a recunoscut că unele dintre vehicule sunt prea avariate ca să mai poată fi reparate și vor fi folosite pentru piese de schimb sau „returnate partenerilor noștri” pentru a fi reconstruite.

Cu toate că blindatele occidentale le-au oferit trupelor ucrainene o protecție mai bună, ele nu au reușit să depășească rândurile de mine rusești – una dintre cele mai mari bariere în calea ofensivei ucrainene.

Călătorind prin sudul Ucrainei, se pot vedea blindate britanice Mastiff avariate sau distruse.

Brigada 47 folosește acum o parte din tancurile sovietice vechi pentru a curăța câmpurile minate. Dar nici ele nu pot scăpa de explozibilele ascunse în pământ, chiar și când sunt echipate cu echipament special de deminare.

Rolele special montate pe tancuri pentru a declanșa minele rezistă de obicei la patru explozii, dar rușii au plantat mine unele peste celelalte pentru a distruge echipamentul de deminare.

„Este foarte greu pentru că sunt prea multe mine”, a spus Maxim, care a precizat că uneori forțele ucrainene au de înfruntat patru sau mai multe rânduri de mine în fața liniilor de apărare rusești.

Pentru prima oară de la începutul războiului, soldații ucraineni sunt răniți mult mai des de mine decât de focul de artilerie, a dezvăluit un operator de drone ucrainean poreclit Doc. „Când noi avansăm, dăm de câmpuri minate peste tot.”

Într-o filmare realizată de Doc din dronă se vede cum, de îndată ce soldații ucraineni pătrund într-o tranșee săpată de ruși, are loc o explozie. Șanțul nu era ocupat de trupele inamice, dar era plin de mine plantate special pentru a-i prinde în capcană pe ucraineni.

Leopard 2 A4 main battle tank of the Finnish Army, equipped with Urdan anti-mine roller.
Tanc Leopard 2 A4 echipat cu role pentru declanșarea deliberată a minelor. Foto: Profimedia Images

Doc a spus că rușii folosesc acum mine controlate de la distanță. „Când soldații noștri ajung la tranșee, ei apasă un buton și explodează, omorându-i pe prietenii noștri.” Doc a tot văzut această tactică folosită în ultimele două săptămâni pe care a numit-o „o nouă armă”.

Ofensiva Ucrainei din sudul țării are o logică militară: de a diviza forțele ruse și de a ajunge prin orașele ocupate Melitopol și Mariupol până la Crimeea. Însă, prin faptul că se concentrează pe această axă de atac, ucrainenii înfruntă acum cele mai puternice linii defensive rusești.

Generalul Tarnavski a spus că forțele lui fac o „muncă grea și minuțioasă”, dar că „orice apărare poate fi distrusă, însă ai nevoie de răbdare, timp și acțiuni iscusite.”

Ucraina își epuizează încetul cu încetul inamicul, potrivit lui Tarnavski, care a spus că Rusiei nu îi pasă că pierde oameni – ultimele schimbări ce au fost efectuate în rândul conducerii armatei ruse „arată că nu este totul bine”.

„Încet sau nu, ofensiva se desfășoară și își va atinge cu siguranță obiectivul”, a spus generalul, care a insistat asupra faptului că Ucraina nu și-a aruncat în luptă încă principalele forțe de asalt.

Întrebat despre felul în care putem determina dacă ofensiva este un succes sau un eșec, generalul Tarnavski a răspuns: „Dacă ofensiva nu ar fi fost un succes, eu nu aș mai fi vorbit cu tine acum.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri