"Trebuie să demontăm intoxicările". Franța nu va interveni militar în Niger, susține ministrul de Externe

Data publicării:
MAE FRANTA LANGA DRAPEL
Ministrul francez de Externe, Catherine Colonna. FOTO: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Franței, Catherine Colonna, a dezminţit luni acuzaţiile juntei care a preluat puterea în Niger, potrivit cărora Franţa ar intenţiona "să intervină militar" în această ţară, informează AFP. Ministrul susține că intoxicările trebuie demontate și nimeni nu ar trebui să cadă pradă acestora.

"Este fals", a declarat ea într-o intervenţie la postul BFM.

"Trebuie să demontăm intoxicările şi să nu cădem pradă acestora", a reacţionat ministrul de Externe în legătură cu sloganuri antifranceze lansate în cursul unei manifestaţii în faţa ambasadei Franţei la Niamey duminică.

"Am văzut o manifestaţie organizată, nespontană, violentă, extrem de periculoasă, cu cocktailuri Molotov, cu drapele ruseşti care au apărut, cu sloganuri antifranceze copiate după cele văzute şi în alte părţi", a afirmat ea, relevând "toate ingredientele obişnuite ale destabilizării de tip ruso-african".

Catherine Colonna a amintit că prioritatea absolută a Franţei este "securitatea cetăţenilor săi", în timp ce securitatea Ambasadei Franţei în Niamey a fost întărită.

Ea a apreciat între altele că este "posibil" să fie restabilit în funcţie preşedintele Mohamed Bazoum, ales democratic. "Şi este necesar, căci aceste destabilizări sunt periculoase pentru Niger şi vecinii săi", a adăugat ministrul.

La Palatul Elysee se subliniază că preşedintele Emmanuel Macron "urmăreşte activ situaţia în curs de desfăşurare".

"El a putut comunica în mai multe rânduri cu preşedinţii Bazoum şi Issouffou, precum şi cu şefii de stat din CEDEAO (Comunitatea Economică a statelor din Africa de Vest) şi în special cu preşedinţii Nigeriei, Ciadului, Coastei de Fildeş, Beninului şi Senegalului, precum şi cu partenerii noştri europeni şi internaţionali implicaţi în rezolvarea crizei nigeriene", indică preşedinţia franceză.

Atât Ministerul francez de Externe, cât şi Palatul Elysee au condamnat ferm puciul militar şi au cerut "restabilirea ordinii constituţionale".

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri