Trei „agenţi” ai Beijingului au fost condamnaţi în SUA pentru hărţuirea unui disident chinez pe teritoriul american

Data publicării:
chinatown n new york
Trei „agenţi” ai Beijingului au fost condamnaţi în SUA pentru hărţuirea unui disident chinez pe teritoriul american. Foto: Profimedia

Un american şi doi chinezi au fost găsiţi vinovaţi marţi pentru că, sub pretextul luptei împotriva corupţiei, au căutat să repatrieze forţat opozanţi şi disidenţi chinezi care locuiesc în Statele Unite.

Michael McMahon, un fost poliţist din New York în vârstă de 55 de ani, Zhu Yong, 66 de ani, şi Zheng Congying, 27 de ani, au acţionat ca „agenţi” ai Partidului comunist chinez, potrivit unui tribunal federal din New York.

Cei trei au fost acuzaţi că au participat la o operaţiune globală numită „Fox Hunt”, implicând, potrivit autorităţilor americane, „brigăzi de repatriere” care funcţionează clandestin cu scopul de a forţa chinezi expatriaţi să se întoarcă în ţara lor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Timp de mai mulţi ani, aceștia au hărţuit o victimă care locuia în New Jersey, al cărei nume nu a fost făcut public. Cei trei au aranjat ca tatăl lui să vină în Statele Unite pentru a-l găsi, i-au filmat fiica adultă pentru a exercita presiuni şi i-au trimis mesaje de ameninţare.

În 2018, unul dintre ei a încercat chiar să spargă uşa de la intrarea în locuinţa victimei, înainte de a lipi următorul bilet: „Dacă eşti gata să te întorci în ţară şi să petreci zece ani în închisoare, soţia şi copiii tăi vor fi bine. Sfârşitul poveştii!”.

Oficial, ţinta lor erau persoane căutate de justiţia chineză, adesea pentru corupţie. Dar pentru Washington, de fapt era vorba despre opozanţi, disidenţi sau persoane critice la adresa regimului preşedintelui chinez Xi Jinping.

Beijingul a apărat întotdeauna operaţiunea, acuzând Statele Unite de „calomnie”.

Cei trei bărbaţi riscă pedepse cu închisoarea de la 10 la 25 de ani, mai scrie AFP.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri