Trei marinari US Navy acuzați că au spionat pentru China. Planuri despre infrastructura Marinei americane, vândute cu 15.000 de dolari

Data publicării:
portavion american pe mare
Foto: U.S. Navy

Un marinar al US Navy, arestat în august pentru spionaj în folosul Chinei, a pledat vinovat marţi că a vândut informaţii sensibile unui agent al serviciilor chineze de spionaj, a anunţat Departamentul american de Justiţie (DoJ). Alți doi marinari au fost arestați sub acuzația de spionaj.

Wenheng Zhao, 26 de ani, şi un alt marinar american, Jinchao Wei, 22 de ani, au fost arestaţi în California, unde erau desfăşuraţi.

Wenheng Zhao, care era staţionat la baza navală din comitatul Ventura, la nord de Los Angeles, a pledat vinovat în faţa unui judecător federal pentru conspiraţie cu un agent al unei puteri străine şi luare de mită, potrivit unui comunicat al DoJ, citat de AFP, preluată de Agerpres.

El riscă până la 5 şi respectiv 15 ani de închisoare pentru fiecare dintre cele două acuzaţii, un total maxim 20 de ani. Pronunţarea sentinţei este prevăzută pe 8 ianuarie.

15.000 $ pentru informații despre infrastructura Marinei americane

Wenheng Zhao a recunoscut că a primit între august 2021 şi mai 2023 aproape 15.000 de dolari de la un agent secret chinez în schimbul unor informaţii sensibile „privind securitatea operaţională, pregătirea militară şi infrastructura vitală a Marinei americane”, a precizat DoJ.

El a recunoscut, printre altele, că i-a transmis agentului chinez planurile unui exerciţiu militar major din Oceanul Pacific, precum şi schemele electrice şi planurile unui sistem radar instalat pe o bază americană de pe insula Okinawa, în Japonia.

Alți doi marinari acuzați de spionaj

Celălalt marinar inculpat, Jinchao Wei, a fost arestat la baza navală din San Diego, unde lucra.

Maşinist pe nava de asalt amfibie USS Essex, el este suspectat că a colaborat cu un agent chinez din februarie 2022, pentru a-i transmite informaţii privind funcţionarea, securitatea şi armamentul acestei nave, primind în schimb câteva mii de dolari.

Un fost subofiţer al serviciilor americane de spionaj militar a fost arestat vineri, tot în California, la întoarcerea sa din China, şi pus sub acuzare că a încercat să livreze acestei ţări informaţii despre apărarea naţională, potrivit Departamentului de Justiţie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri