Trei palestinieni uciși în urma unei operațiuni israeliene în Jenin

Data actualizării: Data publicării:
Palestinian armed militants shot guns in jenin
Jenin este bastionul mai multor grupări de militanți islamiști. Foto: Profimedia

Forţele israeliene au lansat în cursul nopţii de duminică spre luni atacuri cu drone în oraşul Jenin din Cisiordania, pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni. Operaţiunea a declanşat un schimb de focuri care a durat până dimineaţa şi și în urma căruia cel puţin trei persoane au fost ucise.

Cel puţin şase drone au putut fi văzute zburând deasupra oraşului Jenin şi a taberei adiacente, o zonă dens populată, care găzduieşte aproximativ 14.000 de persoane în mai puţin de jumătate de kilometru pătrat.

Armata israeliană a declarat că forţele sale au lovit o clădire care servea drept centru de comandă pentru luptătorii din Brigăzile Jenin, în ceea ce a descris ca fiind un amplu efort antiterorist în Cisiordania, scrie News.ro, preluând Reuters.

„Nu vom sta cu mâinile în sân în timp ce teroriştii continuă să facă rău civililor folosind tabăra Jenin ca ascunzătoare”, a declarat armata, adăugând că tabăra este un „bastion terorist”.

Armata israeliană a declarat că în clădirea vizată funcţiona un „centru avansat de observare şi recunoaştere”, exista un depozit de arme şi explozibili, precum şi un centru de coordonare şi comunicare pentru luptătorii militanţi. Aceasta a furnizat o fotografie aeriană care arată ţinta vizată. Clădirea lovită se afla în apropierea a două şcoli şi a unui centru medical.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Vom lupta până la ultima suflare”

Batalionul Jenin, o grupare militară care reuneşte militanţi din grupurile palestiniene Fatah, Hamas şi Jihadul Islamic, a reacţionat: „Vom lupta împotriva forţelor de ocupaţie până la ultima suflare şi până la ultimul glonţ, iar noi acţionăm împreună şi uniţi, din toate facţiunile şi formaţiunile militare”.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a confirmat că cel puţin trei persoane au fost ucise şi 27 rănite în Jenin, în timp ce un alt bărbat a fost ucis în oraşul Ramallah după ce a fost împuşcat în cap la un punct de control.

„Coloane de vehicule ale armatei israeliene au pătruns la periferia taberei de pe mai multe străzi”, a declarat pentru BBC Ahmed Zaki, un locuitor al taberei palestiniene din Jenin.

„Ceea ce se întâmplă în tabăra de refugiaţi este un adevărat război”, a declarat şi Khaled Alahmad, un şofer palestinian de ambulanţă. „Au fost lovituri aeriene care au vizat tabăra, de fiecare dată când intrăm cu maşina, în jur de cinci până la şapte ambulanţe, ne întoarcem plini de răniţi”, a declarat el pentru Reuters.

Primul atac cu drone din 2006

Amploarea aparentă a raidului subliniază importanţa oraşului Jenin în violenţele care s-au amplificat în Cisiordania ocupată de mai bine de un an.

Până luna trecută, când a efectuat un atac, la 21 iunie, în apropiere de Jenin, armata israeliană nu mai folosise din 2006 atacuri cu drone în Cisiordania. Dar amploarea tot mai mare a violenţelor şi presiunea asupra forţelor terestre au indicat că astfel de tactici ar putea continua, a declarat un purtător de cuvânt al armatei.

În tabăra de refugiaţi se află sute de luptători ai unor grupări militante, inclusiv Hamas, Jihadul Islamic şi Fatah, înarmaţi cu arme introduse ilegal în Cisiordania sau furate de la forţele israeliene, precum şi cu un arsenal tot mai mare de dispozitive explozive. Operaţiunea israeliană ar putea declanşa un răspuns mai amplu din partea facţiunilor palestiniene, atrăgând grupuri militante din Fâşia Gaza, enclava de coastă controlată de grupul islamist militant Hamas.

„Rezistenţa se va confrunta cu inamicul şi va apăra poporul palestinian. Toate opţiunile sunt deschise pentru a lovi inamicul şi a răspunde agresiunii sale asupra oraşului Jenin”, a ameninţat într-un comunicat grupul Jihadul Islamic din Gaza, care este susţinut de Iran.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat că forţele sale „monitorizează îndeaproape comportamentul inamicilor”, iar armata este „pregătită pentru toate scenariile”.

Când s-a luminat de ziuă, luni, în Jenin, un fum negru şi gros de la cauciucurile incendiate de locuitori învăluia străzile, în timp ce apeluri de susţinere a luptătorilor răsunau din difuzoarele moscheilor.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri