Trump se laudă că el a făcut NATO puternică: Când le-am spus că nu vor mai beneficia de protecţia americană, banii au curs în valuri

Data actualizării: Data publicării:
donald trump intre simpatizanti la un miting electoral
Fostul președinte american Donald Trump. Foto: Profimedia

Fostul preşedinte american Donald Trump a respins numeroasele critici cu privire la declarațiile controversate pe care le-a făcut cu privire la NATO și se laudă că el este cel care a făcut alianța „puternică” în mandatul său. Trump nu a revenit însă asupra afirmațiilor că va ”încuraja” Rusia să atace state membre care nu alocă 2% din PIB pentru apărare.

„Eu am făcut NATO puternică, iar asta recunosc chiar şi democraţii din stânga radicală şi falşii republicani”, s-a lăudat el pe reţeaua sa socială, Truth Social.

„Atunci când le-am spus celor 20 de ţări care nu-şi plăteau corect partea că trebuie să plătească (şi că) altfel nu vor mai beneficia de protecţia americană, banii au curs în valuri. Dar, acum, că nu mai sunt acolo să spun „trebuie să plătiţi”, uite că ei reîncep”, afirmă a scris Trump, potrivit News.ro.

Trump, care vrea să candideze din nou la președinția SUA în 2024, le reproşează regulat membrilor NATO faptul că nu-şi respectă angajamentul de a aloca 2% din PIB pentru cheltuielile militare.

El a criticat luni sumele de bani deblocate de către Statele Unite ca ajutor pentru Ucraina - în comparaţie cu partenerii din NATO -, în timp ce Congresul dezbate aprobarea unui nou pachet de sprijin destinat Kievului.

„Noi ajutăm Ucraina cu peste 100 de miliarde de dolari în plus faţă de NATO. NATO trebuie să egalizeze şi s-o facă acum”, a spus el.

„Altfel, va fi „America mai întâi””, a ameninţat fostul președinte, referindu-se la doctrina sa politică externă din mandatul său la Casa Albă.

Trump a spus sâmbătă că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea”, inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării, o recunoaștere șocantă a faptului că, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA, nu va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri