Video Mesaj halucinant al lui Donald Trump către liderul unei țări NATO: „N-o să vă protejez. I-aș încuraja pe ruși să facă ce dracului vor”

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump dă mâna cu Vladimir Putin în timpul unei conferințe de presă comună în Helsinki, 2018
Donald Trump a spus că țările NATO „trebuie să plătească” dacă vor să fie protejate de Putin. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte american Donald Trump, aflat în prezent în cursa electorală pentru un nou mandat la Casa Albă, a declarat sâmbătă că „ar încuraja” Rusia să facă „ce dracului vrea” inclusiv oricărei țări NATO care nu-și atinge ținta de cheltuieli bugetare alocate apărării, o recunoaștere șocantă a faptului că, dacă va fi reales în funcția de președinte al SUA, nu va respecta articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă a Alianței, informează CNN

„NATO era praf când mi-am făcut eu apariția”, a spus Trump la un miting electoral în Conway, Carolina de Sud. „Am zis: Toată lumea trebuie să plătească. Ei au spus: Bine, dar dacă nu vom plăti, vei continua să ne aperi? Am zis: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a povestit Trump. 

În acest context, Donald Trump a spus că „un președinte al unei mari țări” (pe care nu l-a nominalizat) l-a întrebat la un moment dat dacă SUA i-ar mai apăra țara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă „nu ar plăti” (contribuția pentru apărare).

„Nu n-o să vă protejez”, i-a spus Trump respectivului șef de stat. „De fapt, i-aș încuraja (pe ruși) să facă ce dracului vor. Trebuie să plătiți. Trebuie să vă plătiți facturile”, a relatat Donald Trump.

Casa Albă a reacționat la declarațiile lui Trump, pe care le-a calificat drept „îngrozitoare și labile”.

„Preşedintele Biden a restabilit alianţele noastre şi ne-a făcut mai puternici în lume pentru că ştie că principala responsabilitate a fiecărui comandant este siguranţa poporul american şi respectarea valorilor care ne unesc. Încurajarea invadării aliaților noștri cei mai apropiaţi de către regimuri criminale este îngrozitoare şi labilă – şi pune în pericol securitartea naţională americană, stabilitatea mondială şi economia Statelor Unite”, a precizat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Andrew Bates.

„Autoapărarea colectivă” reprezintă, practic, „cheia de boltă” pe care se bazează NATO și este definită de prevederile articolului 5 al Tratatului Alianței, care prevede explicit că un atac armat împotriva unui stat membru va fi considerat „un atac armat împotriva tuturor”.

NATO a fixat pentru fiecare stat membru o țintă de cel puțin 2% din PIB acordat cheltuielilor pentru apărare. Majoritatea țărilor din Alianță nu îndeplinesc însă acest obiectiv. Cu toate acestea, acest „prag” de 2% din PIB nu reprezintă o obligație și nici nu generează „facturi”, așa cum percepe Donald Trump modul de finanțare a cheltuielilor pentru apărare ale țărilor Alianței Nord-Atlantice.

Aceasta nu e prima declarație „îngrozitoare și labilă” făcută de Trump la adresa NATO. Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a relatat o discuție la care a fost martor în 2020, între fostul președinte american Donald Trump și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care fostul lider de la Casa Albă i-ar fi transmis explicit șefei CE că, în cazul în care Europa este atacată, Statele Unite nu vor veni să ne ajute. „NATO este mort, vom părăsi NATO”, l-a mai citat Thierry Breton pe Donald Trump.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri