Trump va fi judecat la anul în dosarul penal legat de încercarea de fraudare a alegerilor din 2020

Data publicării:
Donald Trump
Donald Trump, fostul președinte al Statelor Unite. Foto: Profimedia Images

Un tribunal federal american a decis, luni, că procesul de la Washington împotriva fostului preşedinte al SUA, Donald Trump, privind încercările sale de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din SUA din 2020 va începe pe data de 4 martie 2024.

Anunţul a fost făcut de judecătoarea Tanya Chutkan, care va conduce dezbaterile.

Procurorul special Jack Smith propusese ca procesul contra lui Donald Trump să înceapă pe 2 ianuarie 2024, însă judecătoarea a apreciat că răgazul este prea scurt. De partea sa, apărarea ceruse ca procesul să înceapă în aprilie 2026.

„Publicul are dreptul la o soluţie promptă şi eficientă în această chestiune”, a declarat judecătoarea Tanya Chutkan.

Deținutul nr. P01135809

Donald Trump s-a prezentat, joia trecută, la închisoarea din comitatul Fulton, din Atlanta pentru a se conforma ca inculpat rigorilor legale ce decurg din acuzaţiile care i se aduc în legătură cu efortul său de a anula pierderea alegerilor din 2020 în statul Georgia.

Acesta este cel de-al patrulea dosar penal deschis fostului preşedinte în acest an. Trump a stat la închisoare aproximativ 20 de minute.

Fotografia judiciară a sa, făcută în timpul scurtei sale şederi într-o închisoare din Georgia, unde a fost inculpat pentru presiunile electorale din 2020, a fost dată publicităţii.

Trump a fost de acord, la începutul săptămânii trecute, cu o cauţiune de 200.000 de dolari şi cu alte condiţii de eliberare, inclusiv să nu folosească reţelele sociale  pentru a-i viza pe co-inculpaţi şi pe martorii în dosar.

Instantaneul istoric, în care miliardarul apare cu faţa posomorâtă şi sprâncenele încruntate, este prima fotografie judiciară a unui fost preşedinte american. Fotografia judiciară a apărut instant pe primele pagini ale presei americane şi a făcut înconjurul reţelelor sociale.

Fostul preşedinte se confruntă în Georgia cu 13 capete de acuzare, inclusiv şantaj, în baza unei legi cunoscute sub acronimul RICO folosită de obicei pentru a viza crima organizată. El este acuzat că a făcut presiuni asupra oficialilor statului pentru a anula înfrângerea sa în faţa preşedintelui democrat Joe Biden în alegerile din 2020.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri