Turcia construiește un centru de agrement în locurile sacre ale unei minorități religioase: „Suntem scandalizați, nu putem accepta!”

Data actualizării: Data publicării:
turcia aleviti- captura
În Valea Munzur, pe râul unde credincioșii aleviți vin în pelerinaj, se pregătește construirea unui centru de agrement Foto: captură video

Când vor să se roage, unii merg la biserică, alții la moschee. În estul Turciei, aleviții precum Kenan Ügüt merg în munți, la un izvor. Secta aleviților nu e recunoscută oficial drept comunitate religioasă. Iar acum, unul dintre locurile sale sacre e amenințat. În Valea Munzur, pe râul unde Kenan și alții ca el vin în pelerinaj, se pregătește construirea unui centru de agrement. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

 

 Parcul Național Valea Munzur este o zonă de o frumusețe naturală spectaculoasă și de o mare semnificație spirituală pentru aleviți precum Kenan Ügüt. Însă peisajul din jurul orașului Tunceli, din estul Anatoliei, ar putea trece curând printr-o transformare radicală. 

„Suntem scandalizați de ce se întâmplă aici. Nu putem accepta acest lucru”, spune Kenan Ügüt.

 Bărbatul ne arată despre ce e vorba: chiar șantierul de lângă râul Munzur. Zeci de tarabe au fost deja amenajate. Sunt și planuri pentru construirea unui parc de distracții aici, în vale, cu sprijin guvernamental.

Pelerinii vor trebui să plătească bilet de intrare în centrul de agrement

 O astfel de atracție turistică de-a lungul izvoarelor este văzută ca o amenințare de către comunitatea alevi. Kenan Ügüt, care conduce asociația culturală alevită din zonă, este revoltat de proiect.

„Pentru noi, apa este ceva sfânt. Apa înseamnă puritate. Aceste lucrări de construcție sunt menite să ne asimileze. Vor să ne distrugă locurile sacre”, acuză Kenan Ügüt.

Planul include amenajarea de locuri de parcare, restaurante și zone de picnic. Pelerinii care vor dori să-și viziteze locurile sfinte vor trebui să plătească bilet de intrare.

Ample porțiuni din parcul național vor fi inundate

De asemenea, ar urma să fie construite mai multe diguri, ceea ce ar duce la inundarea unor porțiuni ample din parcul național.

 De sute de ani, aleviții au venerat aceste izvoare și natura neatinsă ca locuri sfinte de pelerinaj.

„În trecut, bolnavii erau aduși aici. Oamenii erau convinși că vor găsi un leac. Faptul că au decis să construiască în aceste ținuturi ne demonstrează că nu au niciun respect pentru religia noastră”, spune un pelerin.

De ceva timp localnicii protestează față de proiect. Vara trecută, mii de oameni s-au adunat în vale și au format un lanț uman.

Dar autoritățile refuză să facă pasul înapoi.

Când reporterul i-a cerut un interviu, guvernatorul regional i-a trimis o declarație pe care a făcut-o în luna august. La acea vreme susținea că lucrările de construcție vor proteja regiunea și că rețelele sociale sunt pline de dezinformări. I-a arătat reporterului și proiectul final, care nu are nicio mențiune a locurilor de pelerinaj alevite.

Cine sunt aleviții?

Kenan Ügüt și mulți alții din comunitatea alevi nu mai au încredere în statul turc. Deși unul din cinci turci aparține acestei comunități religioase, ea nu este recunoscut oficial în țară. În prezent, lăcașurile lor de cult sunt doar tolerate.

Învățăturile aleviților încă nu sunt permise în școli, fond pe care crește indignarea.

„Și noi plătim impozite în țara asta. Mii de moschei au fost construite din banii noștri. Avem tot dreptul să cerem ce ni se cuvine!”, spune Hidir Dede, un membru al acestei comunități.

Spre deosebire de musulmanii sunniți, aleviții sunt mai degrabă credincioși profetului Ali decât lui Mahomed. Își consideră credința drept un mandat de a lucra pentru egalitatea între oameni, inclusiv între bărbați și femei. Asta transmite și dansul lor comunitar. Chiar și alcoolul este permis. Din acest motiv, sunniții radicali îi văd drept niște eretici.

Au fost atacați sau au primit amenințări cu moartea, iar casele lor au fost vandalizate în repetate rânduri.

„Suntem în permanență preocupați de securitatea noastră. Știm că nu se limitează doar la amenințări. Există cazuri mult mai grave, cazuri de aleviți uciși în această țară”, spune Kenan Ügüt.

Ce spune sigurul primar comunist din Turcia

Și primarul orașului Tunceli s-a pronunțat împotriva proiectului parcului de distracții. E singurul primar comunist din Turcia și e atent supravegheat de către stat. În fața camerei de filmat, el își formulează criticile cu atenție:

„Zona de acces în complex va fi de fapt o zonă comercială. În principiu, ideea reînnoirii nu e rea neapărat. Dar nu ne place că se pune atâta accent pe consumerism”, afirmă Fatih Mehmet Macoglu, primarul din Tunceli.

Aleviții consideră că din râul Munzur izvorăște sufletul oamenilor. Proiectul guvernului turc ar profana unul dintre cele mai sfinte locuri ale lor. Și aleviții nu sunt încă pregătiți să renunțe la Valea Munzur.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri