Turcia, deranjată de un comunicat al Ambasadei SUA despre protestele de la Istanbul, l-a convocat pe ambasador la MAE

Data publicării:
jeff flake
Jeff Flake, ambasadorul SUA în Turcia, a fost convocat la MAE de la Ankara Foto: Profimedia Images

Turcia l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA la Ankara, Jeff Flake, după ce ambasada americană avertizase că sunt posibile acte de violenţă din partea poliţiei la o demonstraţie a opoziţiei turce care a avut loc sâmbătă la Istanbul, informează agenția dpa, preluată de Agerpres.

Ministerul turc de Externe turc și-a exprimat nemulțumirea față de comunicatul ambasadei americane care conține, potrivit Ankarei, „declaraţii nefondate” despre măsurile luate de forţele de ordine turce.

Avertizarea ambasadei SUA, transmisă sâmbătă, spunea că la manifestația de la Istanbul s-ar putea recurge la gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi proiectile non-letale şi le recomanda cetăţenilor americani să evite zona respectivă.

Duminică, Turcia a emis un avertisment similar adresat cetăţenilor săi aflaţi în Statele Unite. Cetăţenilor turci li s-a recomandat să evite adunările şi demonstraţiile de amploare întrucât forţele de ordine americane au folosit gaze lacrimogene şi muniţie de război în precedente ocazii similare.

Zeci de mii de persoane s-au strâns sâmbătă la Istanbul pentru a protesta față de sentința primită de politiciana de opoziție Canan Kaftancioglu, care a fost acuzată de insultarea preşedintelui şi a statului turc. Demonstraţia a fost organizată de Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formaţiune de opoziţie din Turcia.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri