Turcii au reținut 34 de persoane suspectate de legături cu Mossad. Autoritățile spun că vizau palestinienii din Turcia

Data publicării:
arestări la Istanbul
Ministrul de Interne Ali Yerlikaya a declarat că suspecții au fost reținuți în cadrul unei operațiuni numită „Operațiunea Cârtiță”. Sursa foto: captură video Facebook

Autoritățile turce au reținut 34 de persoane suspectate că ar avea legătură cu serviciul de informații Mossad al Israelului și că vizează palestinienii care locuiesc în Turcia, a declarat marți un înalt oficial turc, adăugând că Mossad a recrutat membri în toată țara, transmite Reuters.

Luna trecută, oficialii turci au avertizat Israelul cu privire la „consecințele grave” dacă ar încerca să vâneze membrii grupării militante Hamas care trăiesc în afara teritoriilor palestiniene, inclusiv în Turcia. Președintele Tayyip Erdogan a avertizat că ar fi o greșeală.

Turcia, spre deosebire de majoritatea aliaților săi occidentali și de unele națiuni arabe, nu clasifică Hamas drept organizație teroristă.

Israel nu a comentat legat de anunțul făcut de oficialii turci

Întrebat despre arestări, Biroul Primului Ministru israelian și Ministerul de Externe nu au comentat imediat.

Oficialul a spus că poliția a percheziționat locații din opt provincii, ca parte a unei investigații efectuate de agenția de informații MIT și de biroul anti-terorism al procurorului din Istanbul.

„Serviciul de Informații Israelian recrutează personal pentru a fi folosit în acte împotriva palestinienilor care locuiesc în țara noastră și a familiilor lor”, a spus oficialul, adăugând că ar fi folosit postări cu anunțuri de locuri de muncă pe rețelele de socializare pentru a stabili contacte și că ar fi folosit ulterior platforme de mesagerie criptate pentru a menține comunicațiile cu contactele.

„Mossad folosește intermediari/curieri live pentru plățile către contactele sale. Încearcă să piardă urma banilor utilizând criptomonede și un sistem de transfer (de bani)”, a mai spus oficialul, adăugând că operațiunile Turciei împotriva persoanelor suspectate de legături cu Mossad vor continua.

„Operațiunea Cârtiță”

Anterior, ministrul de Interne Ali Yerlikaya a declarat că suspecții au fost reținuți în 57 de locații, inclusiv în Istanbul, în cadrul unei operațiuni numită „Operațiunea Cârtiță”, adăugând că se crede că ar avea ca scop identificarea, monitorizarea, atacarea și răpirea cetățenilor străini care locuiesc în Turcia.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Oficialul a spus că suspecții răspândesc și știri false și dezinformează, că jefuiau și șantajau pentru serviciile de informații israeliene. Mossad a organizat întâlniri și instruire pentru suspecții aflați în străinătate, a mai spus sursa citată.

Turcia a criticat aspru Israelul pentru bombardarea Gaza în războiul său cu Hamas, Erdogan și premierul israelian Benjamin Netanyahu făcând schimb de replici pe subiect, public, săptămâna trecută.

Yerlikaya a spus că autoritățile au găsit și cantități mari de valută străină, inclusiv aproximativ 150.000 de euro, o armă de foc neînregistrată și materiale digitale în timpul raidurilor.

El a împărtășit imagini ale operațiunilor în care poliția a percheziționat casele, încătușând suspecții și punându-i în vehicule de poliție.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri