Sari la conținut
News Alert

Turism pe urmele teroriştilor

Cartierul Molenbeek din Bruxelles, fief al islamiştilor radicali belgieni, a devenit atracţie turistică. Tineri europeni vin să vadă locul în care a crescut şi a fost arestat Salah Abdeslam, unul dintre autorii atentatelor de la Paris. Au apărut chiar şi ghizi, care îi îndrumă pe vizitatori.

Alain Debaecke, ghid din Molenbeek: „În primul rând, turiştii sunt nedumeriţi. Sunt uimiţi să vadă că imaginea acestui cartier nu corespunde deloc cu ce au văzut în presă.”

După atentatele de la Paris, din noiembrie 2015, cartierul Molenbeek din Bruxelles a devenit celebru. Este locul de origine al unora dintre terorişti şi locul în care a fost capturat, după luni de zile de filaj, şi Salah Abdeslam, singurul care scăpase cu viaţă.

Rachid Amhamdi, localnic din Molenbeek: „Da, am văzut persoane care stau în faţa uşii acolo unde Salah Abdeslam a fost arestat. Eu mă uit, trec mai departe, m-am obişnuit, se întâmplă frecvent. Trebuie să uităm. S-a terminat!”

Turiştii spun că vâlva din presă i-a determinat să vină să vadă cu ochii lor.

Raphaela, turistă germană: „Cred că e bine să-ţi formezi propriile impresii şi nu doar să asculţi ceea ce se spune în presă. Iar impresiile mele sunt total diferite. Nu trebuie să ne fie teamă de cei care stau aici. Patronii magazinelor sunt oameni normali. E un cartier perfect normal.”

Alvaro, turist spaniol: „Nu mă deranjează să fiu aici. Dacă oamenii ar fi fost periculoşi şi ar dori să detoneze o bombă, nu ar face asta în propria lor casă.”

Totuşi, din cauza ameninţărilor teroriste, sezonul turistic a fost mai slab, spun autorităţile belgiene. Faţă de anii trecuţi, numărul vizitatorilor străini a scăzut cu 15-20%.