Foto Ucraina a prezentat primele dovezi că Rusia a folosit o rachetă nord-coreeană pentru a bombarda Harkov la începutul anului

Data actualizării: Data publicării:
un bărbat stă pe vine și se uită la bucăți din fuzelajul unei rachete
Un expert ucrainean inspectează rămășițele rachetei folosite în atacul împotriva orașului Harkov, de la începutul anului. Foto: Profimedia Images

Procuratura din regiunea ucraineană Harkov a prezentat, sâmbătă, ceea ce consideră că ar putea fi noi dovezi că Rusia a utilizat, în recentele sale atacuri împotriva Ucrainei, rachete furnizate de Coreea de Nord, prezentând fragmentele unei rachete, potrivit Reuters.

Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat, vineri, că Rusia a lovit Ucraina, săptămâna aceasta, cu rachete furnizate de Coreea de Nord pentru prima dată de la începutul invaziei sale în februarie 2022.

Dmitri Ciubenko, un purtător de cuvânt al procuraturii din Harkov, a spus că racheta, una dintre celelalte câteva care au lovit oraşul Harkov pe 2 ianuarie, este diferită atât ca aspect, cât şi din punct de vedere tehnic de modelele ruseşti.

„Metoda de producţie nu este foarte modernă. Sunt unele devieri de la rachetele standard Iskander, pe care le-am văzut anterior în timpul loviturilor de la Harkov. Această rachetă este similară cu una dintre rachetele nord-coreene”, a declarat Ciubenko în timp ce arăta jurnaliştilor fragmente ale acesteia.

El a spus că racheta are un diametru puţin mai mare decât racheta rusească Iskander, în timp ce duza, bobinele interne şi părţile din spate sunt, de asemenea, diferite.

„De aceea ne înclinăm spre versiunea că aceasta ar putea fi o rachetă care a fost furnizată de Coreea de Nord”, a afirmat oficialul ucrainean, care s-a eschivat să dea numele exact al acestui model de rachetă.

Rusia a atacat oraşul Harkov - centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume -cu mai multe rachete în această săptămână, ucigând două persoane şi rănind peste 60 într-unul dintre cele mai mari atacuri cu rachete şi drone de la începutul războiului pe scară largă în februarie 2022.

Coreea de Nord se află sub embargoul ONU asupra armelor de când a testat pentru prima dată o bombă nucleară în 2006. Rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU - aprobate cu sprijinul Rusiei - interzic ţărilor să facă tranzacţii cu arme sau alte echipamente militare cu Coreea de Nord.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri