Live Text Zelenski s-a întâlnit cu Sunak. Premierul britanic i-a promis drone cu rază lungă de acțiune. Ucraina recuperează poziții la Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0776006718
Întâlnire între președintele ucrainean și premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Ucraina anunță că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut, zona cea mai fierbinte a frontului, reușind să avanseze în poziții care ar putea permite încercuirea trupelor ruse care se chinuie de aproape un an să încercuiască și să captureze orașul acum șters de pe hartă. La rândul lor, forțele ruse au lansat peste 100 de atacuri cu rachete asupra Ucrainei într-o singură zi, lovituri soldate cu victime inclusiv în rândul civililor. Volodimir Zelenski s-a întâlnit, luni, cu premierul britanic Rishi Sunak. Acesta i-a promis liderului de la Kiev drone de atac cu rază lungă.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Franța va antrena poliții ucraineni pe avioane de vânătoare

ACTUALIZARE 22:30 Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat luni că piloții ucraineni se vor antrena pe avioane de vânătoare atât în țara sa, cât și în alte state, refuzând însă să intre în detalii în ceea ce privește livrarea de astfel de avioane.

Am "deschis uşa pentru pregătirea piloţilor", a spus Macron la o zi după întrevederea pe care a avut-o cu Volodimir Zelenski. "Şi aceasta cu alte câteva ţări europene care sunt pregătite. Cred că se poartă discuţii cu americanii", a spus preşedintele francez într-un interviu pentru postul TF1, potrivit Agerpres.

Președintele francez a adăugat, însă, că livrarea de avioane de luptă către Kiev "ar fi o dezbatere teoretică".

"Trebuie să începem antrenamentele de astăzi, acesta este acordul pe care şi l-au asumat mai multe ţări europene", a adăugat el, fără a da alte detalii despre acest proces de formare. "Nu există niciun tabu", a dat asigurări preşedintele francez.

Parisul a respins până acum problema unei posibile livrări viitoare de avioane de luptă, explicând în special că va dura luni lungi pentru pregătirea piloţilor. Începutul acestei instruiri ar putea, aşadar, pe termen lung, să deschidă şi drumul pentru livrarea de aparate.

Cu privire la arme, şeful statului francez nu a dorit să detalieze noile promisiuni menţionate cu o zi înainte în timpul vizitei omologului său ucrainean. "Am decis să livrăm muniţie nouă", a spus el.

El a menţionat, fără a da detalii, pregătirea trupelor ucrainene "care vor fi însărcinate să conducă o contraofensivă şi să reziste", în special în ceea ce priveşte "repararea vehiculelor, a tunurilor".

"De aceasta are nevoie şi Ucraina", a pledat el, în timp ce Franţa este uneori acuzată că face mai puţin decât alte ţări europene importante, cum ar fi Regatul Unit şi Germania, în materie de livrări de arme către Kiev.

"Strategia Franţei este simplă: să ajute Ucraina să reziste, să organizeze, atunci când va alege, o contraofensivă pentru a-i putea aduce pe toţi înapoi la masa negocierilor şi, în condiţiile pe care 'ea le va fi ales', să construiască o pace durabilă pentru ea", a subliniat preşedintele Macron.

Vladimir Putin a semnat un decret pentru a facilita obţinerea cetăţeniei ruse de către străinii care se înrolează în armată

ACTUALIZARE 20.10 Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care facilitează procesul de obţinere a cetăţeniei ruse pentru cetăţenii străini care au semnat contracte de serviciu militar cu Forţele Armate Ruse, relatează CNN, citată de News.ro.

Cei care au semnat "pentru o perioadă de un an" pot solicita cetăţenia printr-o procedură simplificată, potrivit decretului.

Acest nou document modifică un decret anterior, emis de Putin în septembrie anul trecut, care cerea ca străinii să servească timp de cel puţin un an şi să fie implicaţi activ în luptă timp de cel puţin şase luni pentru a se califica pentru o procedură simplificată de obţinere a cetăţeniei.

Acum, noua versiune a decretului nu implică participarea directă la ostilităţi.

Normele actualizate extind, de asemenea, eligibilitatea pentru cetăţenia simplificată la membrii de familie ai personalului militar.

Ucraina susţine că forţele ruseşti nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive de amploare

ACTUALIZARE 19:25 Serviciul militar de informaţii al Ucrainei susţine că forţele ruseşti nu mai sunt capabile de acţiuni ofensive pe scară largă şi sunt în principal în defensivă, dar Moscova este capabilă să susţină ritmul actual al atacurilor recurgând la rachete, relatează CNN, citată de News.ro.

Purtătorul de cuvânt al Serviciului de Informaţii al Apărării, Andrii Iusov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că Rusia "se află în defensivă" pe întreaga linie de front şi că "nu mai are resurse" pentru a repeta acţiuni ofensive pe scară largă.

"Ei s-au pregătit pentru apărare în tot acest timp, iar acesta este un factor serios pe care comandamentul ucrainean cu siguranţă îl ia în considerare atunci când se pregăteşte pentru eliberarea teritoriilor ucrainene", a adăugat oficialul.

Iusov a declarat că scopul atacurilor cu rachete ruseşti s-a schimbat şi că intensitatea lor a scăzut faţă de toamna şi iarna trecute, când au avut loc atacuri de mare amploare asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

Ruşii se confruntă cu lipsuri în cazul anumitor tipuri de rachete, cum ar fi Kalibr, a afirmat el.

"Ei caută în mod activ modalităţi de a compensa (această penurie - n.r.) şi de a le înlocui nu numai cu drone Shahed (drone de atac de fabricaţie iraniană). Ei caută arme în toată lumea. Până în prezent, nu au avut prea mult succes", a adăugat purtătorul de cuvânt.

În ciuda acestui fapt, Iusov a avertizat că ruşii sunt "capabili să susţină intensitatea atacurilor", cel puţin pentru moment. El a estimat că aceştia dispun încă de stocuri mari de rachete S-300, care sunt capabile de distrugeri considerabile. S-300 a fost concepută ca armă antiaeriană, dar ruşii au folosit-o frecvent în modul sol-sol, în care nu este foarte precisă.

Iusov a mai spus că, la graniţa de nord a Ucrainei, ruşii folosesc din ce în ce mai mult "grupuri de recunoaştere subversive" care încearcă să sondeze regiunile de frontieră. Potrivit acestuia, unii au tras asupra civililor din regiunea nordică Cernihiv, care se învecinează cu Rusia şi Belarus.

Ucraina are nevoie de mai mult timp - dar „nu prea mult” - înainte de contraofensivă, spune Zelenski

ACTUALIZARE 16:40 Ucraina „pregăteşte paşi foarte importanţi pentru contraofensivă”, a declarat luni preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, dar a adăugat că ţara sa mai are nevoie de puţin timp şi s-a declarat optimist în legătură cu perspectiva de a primi avioane de luptă occidentale, deşi premierul britanic Rishi Sunak, cu care a discutat la reşedinţa acestuia de la ţară, s-a arătat mai prudent, relatează CNN.

„Chiar avem nevoie de mai mult timp. Nu prea mult”, înainte de a lansa mult aşteptata contraofensivă, a declarat Zelenski jurnaliştilor după ce s-a întâlnit cu premierul britanic Rishi Sunak la domeniul Chequers din sud-estul Angliei.

Războiul Rusiei în Ucraina se află într-un „moment crucial”, a declarat, la rândul său, premierul britanic Rishi Sunak. „Rusia a desfăşurat un atac neprovocat şi ilegal asupra poporului ucrainean. Comite crime de război oribile. Marea Britanie va rămâne fermă în susţinerea Ucrainei şi a poporului său pentru a se apăra împotriva acestor agresiuni”, a adăugat el.

Guvernul britanic a anunţat luni un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, care va include „sute de rachete de apărare aeriană” şi „sute de noi drone de atac cu rază lungă de acţiune”, potrivit unui comunicat.

Rusia anunţă că a doborât o rachetă de tip Storm Shadow, furnizată Ucrainei de către M.Britanie

ACTUALIZARE 16:00 Rusia anunţă luni că a interceptat o rachetă cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow în Războiul rus din Ucraina, la doar câteva zile după ce Londra a anunţat livrarea acestor arme forţelor Kievului, relatează AFP, potrivit News.ro.

„Sisteme de apărare antiaeriană au interceptat”, în ultimele 27 de ore, ”şapte rachete antiradar (de tip) HARM, o rachetă de croazieră cu rază lungă de aţciune (de tip) Storm Shadow şi zece (proiectile de) lansatoare multiple de rachetă (de tip) HIMARS”, dă asigurări într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministrul de Interne din Republica Lugansk, rănit într-o explozie la frizeria „Frații”

ACTUALIZARE 15:50 Ministrul de Interne al autoproclamatei Republici Populare Lugansk (RPL), Igor Kornet, a fost rănit în urma unei explozii care a avut loc în capitala Lugansk. Potrivit presei ruse, Igor Kornet se afla la frizerie.

igor kornet 1
Igor Kornet a fost rănit în explozia de la o frizerie din Lugansk. Foto: Twitter

Ministrul Igor Kornet a fost rănit într-o explozie care a avut loc la o frizerie din Lugansk, a anunțat ministrul adjunct al sănătății din LPR, Oleg Valiev, potrivit site-ului Regnum, preluat de Izvestia.

Zelenski a discuta cu Sunak despre ajutorul militar al Marii Britanii pentru Ucraina

ACTUALIZARE 15:35 Volodimir Zelenski a spus că a discutat despre „o coaliție a avioanelor” în întâlnirea cu premierul britanic Rishi Sunak.

„Astăzi am vorbit despre avioane. Subiect foarte important pentru noi, deoarece nu putem controla cerul”, a spus el, adăugând că Ucraina și Regatul Unit sunt „parteneri adevărați”.

Prim-ministrul Marii Britanii a declarat că a discutat despre angajamentele de securitate „pe termen lung” din țările aliate pentru ca Ucraina să se protejeze împotriva „viitoarei agresiuni ruse”.

profimedia-0776006718
Întâlnire între președintele ucrainean și premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Sunak spune că Marea Britanie va fi pregătită să ajute la antrenarea piloților ucraineni să folosească avioane de luptă occidentale „relativ curând”, dar precizează că „nu este un lucru simplu”.

„Nu este doar furnizarea de avioane, ci și pregătirea piloților și toată logistica care merge alături de asta, iar Marea Britanie poate juca un rol important în asta. Un lucru pe care îl vom face, de fapt, relativ curând, este pregătirea piloților ucraineni și asta este ceva despre care am discutat astăzi și suntem gata să implementăm acele planuri într-un termen relativ scurt”, a declarat Sunak.

Le président ukrainien Volodymyr Zelensky rencontre Rishi Sunak à la résidence de villégiature du Premier ministre britannique à Ellesborough
Întâlnire între președintele ucrainean și premierul Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Întrebat, luni, dacă Marea Britanie ar trimite avioane de luptă în Ucraina, purtătorul de cuvânt al premierului britanic a declarat: „Nu există planuri pentru a face asta. Ucrainenii au luat decizia de a-și antrena piloții pe F-16 și știți că RAF nu le folosește”.

Marea Britanie i-a promis președintelui ucrainean Volodimir Zelenski drone de atac cu rază lungă. Sunak a declarat că Marea Britanie va furniza Ucrainei sute de rachete de apărare aeriană și alte sisteme aeriene fără pilot, inclusiv noi drone de atac cu rază lungă de acțiune cu o rază de acțiune de peste 200 km, care urmează să fie livrate în următoarele luni. 

Stoltenberg: Nu are rost să discutăm despre apartenența Ucrainei la NATO dacă nu câștigă mai întâi războiul

ACTUALIZARE 15:20 Nu are rost să discutăm despre aderarea Ucrainei la alianța militară NATO dacă nu câștigă războiul împotriva Rusiei, a spus secretarul general Jens Stoltenberg.

Într-o declarație video la Summitul pentru Democrație de la Copenhaga, Stoltenberg a spus că se aștepta ca aliații NATO să fie de acord ca Ucraina să devină membră a alianței, însă depinde de războiul cu Rusia.

„Cred cu tărie că toți aliații vor afirma că, desigur, cea mai urgentă sarcină acum este să se asigure că Ucraina va învinge. Că președintele Putin nu va câștiga acest război. Pentru că doar dacă Ucraina prevalează ca națiune suverană și independentă în Europa, există vreun sens în a discuta când și cum poate Ucraina să devină membră a alianței”, a spus Stoltenberg.

Xi Jinping își trimite un „emisar de pace” în turneu în Ucraina, Rusia și mai multe țări occidentale

ACTUALIZARE 11:00 Reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice din 2019 şi fost ambasador în Rusia, Li Hui, începe luni un turneu în Ucraina, în Rusia şi în mai multe oraşe europene. Beijingul afirmă că prin acest turneu urmăreşte să discute o „reglementare politică” a crizei din Ucraina.

Li Hui urmează să efectueze vizite şi în Polonia, Franţa şi Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunţat Ministerul de Externe chinez vineri, fără să ofere un calendar detaliat.

„Această vizită este o dovadă a eforturilor Chinei de a promova discuţiile de pace şi demonstrează pe deplin angajamentul ferm al Chinei faţă de pace”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unei conferinţe de presă zilnice, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Prigojin s-ar fi oferit să îi dezvăluie Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti. Ce a cerut la schimb

ACTUALIZARE 10:55 Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post.

Liderul grupului paramilitar Wagner a făcut oferta spre sfârşitul lunii ianuarie. Conform unor documente secrete americane care au ajuns pe platforma de mesagerie Discord, Prigojin a transmis propunerea unor persoane de contact din cadrul direcţiei de informaţii militare a Ucrainei, cu care a menţinut comunicaţii secrete pe durata războiului.

Citește continuarea AICI.

Zelenski face o vizită surpriză în Regatul Unit şi se întâlneşte cu Sunak

ACTUALIZARE 10:50 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să fie primit luni de către premierul britanic Rishi Sunak, în cadrul unui turneu european în care cere ajutoare militare suplimentare, scrie BBC.

Zelenski anunţă într-o postare pe Twitter că se întâlneşte cu "prietenul" său Rishi Sunak în vederea unor "negocieri importante".

Londra a anunţat joi că livrează Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune de tip Storm Shadow împotriva invaziei ruse.

Citește și Washington Post: Zelenski ar fi vrut ca Ucraina să arunce în aer conducta Drujba pentru a „distruge” industria Ungariei

Noi explozii la Lugansk

Orașul Lugansk din estul Ucrainei, aflar sub ocupație rusească, a fost lovit din nou de rachete, scrie canalul ucrainean Nexta, citând media rusești.

„Este posibil ca ținta loviturilor să fi fost fosta școală de aviație”, potrivit unei surse citate de Nexta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Rusia, peste 100 de atacuri terestre și aeriene într-o zi

Forțele ruse au bombardat două localități din regiunea Sumî, trăgând peste 100 de proiectile de diferite tipuri, a anunțat administrația militară din regiune, potrivit Kyiv Independent.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În total, Rusia a lansat 11 atacuri cu rachete duminică, având ca ținte localitățile Harkov, Kostiantinivka și Zolociv.

Pe lângă aceasta, au au lansat 41 de atacuri aeriene și 74 de lovituri cu lansatoare multiple de rachete, care au provocat victime incluvi în rândul civililor, potrivit ultimului raport al Statului Major Ucrainean, publicat luni dimineață.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ucraina anunţă că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut

Ucraina a anunţat că a preluat „peste 10 poziţii ruseşti” în jurul oraşului Bahmut, epicentrul unor lupte de câteva luni şi scena în ultimele zile a unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Astăzi (duminică - n.r.), unităţile noastre au capturat peste zece poziţii inamice la nord şi sud în apropiere de Bahmut”, a declarat ministrul adjunct al Apărării Ganna Maliar pe Telegram.

„Lupte aprige” încă au loc în acest oraş devastat. „Soldaţi inamici au fost capturaţi”, a adăugat ministrul.

Kievul afirmă de câteva zile că a progresat în jurul Bahmut, o premieră în ultimele câteva luni, în timp ce Moscova susţine că trupele sale avansează chiar în oraş, pe care îl controlează deja în mare măsură.

Franţa va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare

Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.

„În următoarele săptămâni, Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, inclusiv AMX-10RC”, se arată într-un comunicat comun.

Parisul s-a angajat la începutul anului să ofere Ucrainei tancuri uşoare şi rapide AMX-10 RC. Anunţul făcut duminică este unul nou, a precizat un consilier de la Palatul Elysée, fără a oferi alte detalii.

Franţa îşi concentrează de asemenea „eforturile pentru a sprijini capacităţile de apărare aeriană ale Ucrainei”, subliniază declaraţia comună.

Franţa a livrat deja sisteme antiaeriene Mistral cu rază scurtă de acţiune şi Crotale cu rază medie de acţiune şi examinează împreună cu Italia livrarea unor sisteme sol-aer SAMP/T mai sofisticate, a reamintit Palatul Elysée.

În ceea ce priveşte solicitarea ucraineană pentru avioane de luptă, aceasta "este puţin prematură", a reiterat un consilier al preşedintelui Macron, amintind că aceasta necesită mai întâi pregătirea piloţilor, un proces lung şi complex.

„Pe lângă contribuţia sa naţională, Franţa participă activ la măsurile Uniunii Europene şi ale NATO în ceea ce priveşte asistenţa militară pentru Ucraina şi pregătirea soldaţilor ucraineni”, conform declaraţiei comune.

Pe parcursul anului 2023, se are în plan antrenarea a 2.000 de ucraineni în Franţa şi a aproape 4.000 în Polonia, unde Parisul a dislocat peste 200 de soldaţi în acest scop.

Pe plan diplomatic, cei doi preşedinţi s-au pronunţat duminică seara în favoarea unor noi sancţiuni şi pentru continuarea întăririi legăturilor între Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană.

„Ucraina şi Franţa sunt de acord asupra necesităţii de a creşte presiunea noastră colectivă asupra Rusiei prin noi sancţiuni pentru a slăbi capacitatea acestei ţări de a-şi continua războiul ilegal de agresiune”.

„Viitorul Ucrainei şi al poporului său se află în cadrul familiei europene. Uniunea Europeană a recunoscut deja perspectiva europeană a Ucrainei şi i-a acordat statutul de ţară candidată”, se arată în comunicatul în care se adaugă că Franţa „aşteaptă cu interes raportul Comisiei Europene pentru a începe negocierile de aderare”.

Franţa reafirmă, în acest text, dreptul Ucrainei de a-şi alege aranjamentele de securitate şi doreşte să ajute „Ucraina să îşi continue drumul către familia euro-atlantică”.

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a oprit la Paris duminică seara în cadrul unui mini-turneu european care l-a purtat în Italia şi Germania.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
A murit un nume uriaș al României. Lasă în urmă multă tristețe, însă numele lui Rodion Gheorghiță va dăinui...
Digi FM
Rețeta specială de sarmale a Nadiei Comăneci. Ce bucate tradiționale face fosta gimnastă de Paște: „Am...
Pro FM
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Film Now
Adevărul despre viața lui Johnny Depp, la aproape doi ani de la procesul cu Amber Heard: „Nu există...
Adevarul
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii: „Atâția bujori înfloriți nu am văzut...
Newsweek
De unde vine expresia „pe vremea lui Pazvante Chioru"? Ce înseamnă? Legătura cu haiducul Iancu Jianu
Digi FM
Mihai Mărgineanu, șocat de ce a văzut în Vama Veche, în mini-vacanța de 1 Mai: „Voi știți ce mai fac copiii...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea...
Film Now
Fiica cea mare a lui Bruce Willis, noi dezvăluiri despre starea de sănătate a actorului: „Ce mi se pare...