Ucraina pregătește un plan de rezervă în trei puncte în cazul în care nu mai primește ajutor american (Bloomberg)

Data publicării:
zelenski da mana cu Kristalina Georgieva
Autorităţile ucrainene lucrează la un plan, care include creşterea emisiunilor locale de obligaţiuni, majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, pentru a acoperi gaura din buget şi a beneficia în continuare de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional, în cazul în care ajutorul american vital va rămâne blocat. FOTO: Profimedia Images

Autorităţile ucrainene lucrează la un plan, care include creşterea emisiunilor locale de obligaţiuni, majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli, pentru a acoperi gaura din buget şi a beneficia în continuare de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional, în cazul în care ajutorul american vital va rămâne blocat, transmite Bloomberg.

Potrivit unor surse din apropierea acestui dosar, oficialii ucraineni intenţionează să propună acest plan misiunii FMI care va veni în vizită la Kiev săptămâna următoare.

Măsurile sunt destinate să asigure FMI că Ucraina poate asigura serviciul datoriei, în cazul în care aliaţii nu reuşesc să îi furnizeze ajutoare, aceasta fiind una din condiţiile prevăzute în acordul de împrumut în valoare de 15,6 miliarde de dolari încheiat cu FMI.

Sursele au precizat că o echipă de experţi FMI, în frunte cu şeful misiunii din Ucraina, Gavin Gray, va vizita Kievul în perioada 12-15 februarie, înainte de discuţiile oficiale care vor avea loc în ţara vecină Polonia. Vizita misiunii FMI are loc înainte ca instituţia financiară cu sediul la Washington să revizuiască acordul de împrumut cu Ucraina, revizuire care va începe la finele acestei luni şi ar putea conduce la deblocarea unei tranşe de 900 de milioane de dolari.

Chiar dacă Ucraina îşi îndeplineşte obligaţiunile, Ministerul de Finanţe şi Banca Naţională a Ucrainei cred că există riscul ca board-ul FMI să nu aprobe eliberarea următoarei tranşe dacă ajutoarele americane vor rămâne blocate, a dezvăluit un oficial ucrainean. În acest an, Kievul ar urma să primească 5,3 miliarde de dolari în cadrul programului convenit cu FMI, scrie Agerpres.

Oficialul ucrainean citat de Bloomberg, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a precizat că o sursă importantă de fonduri, pentru a înlocui ajutoarele americane blocate ar urma să fie extinderea programului de emisiuni locale de obligaţiuni. Băncile ucrainene au lichidităţi şi Guvernul de la Kiev se aşteaptă ca acestea să continue să investească în obligaţiuni guvernamentale cu randamente mari. Asta ar pute aduce cel puţin cinci miliarde de dolari la buget în acest an, a estimat oficialul ucrainean. De asemenea, Guvernul de la Kiev ar putea să majoreze taxele sau să reducă cheltuielile, dacă va fi nevoie, a adăugat acelaşi oficial.

Cea mai mare parte a finanţării în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, cerută de preşedintele SUA, Joe Biden, este blocată în Congres. Unii republicani se opun ideii de a ajuta Ucraina în timp ce alţii vor să lege ajutorul destinat Ucrainei de acţiuni menită să oprească imigraţia.

Boardul FMI a aprobat o tranşă de 900 de milioane de dolari pentru Ucraina în luna decembrie 2023 şi a îndemnat şi alte ţări şi donatori să îşi respecte promisiunile de asistenţă, care anul trecut s-au ridicat la 122 de miliarde de dolari. Un pachet UE cu o valoare de 50 de miliarde de euro (55,6 miliarde de dolari) a fost aprobat în sfârşit săptămâna trecută

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri