Ucraina răspunde cu furie la apelul Papei de a „ridica steagul alb”: „A vorbit cineva serios de negocieri de pace cu Hitler?”

Data publicării:
Papa Francisc
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Ambasada Ucrainei de la Vatican i-a răspuns, duminică, Papei Francisc că în Al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit „despre negocieri de pace cu Hitler”, după ce suveranul pontif i-a sugerat guvernului de la Kiev, într-un interviu, să „aibă curajul steagului alb” și să negocieze pentru încheierea războiului declanşat de aceasta din urmă.

„Este foarte important să fim clari ! Când vorbim despre Al Treilea Război Mondial, ceea ce avem acum, trebuie să învăţăm lecţiile celui celui de-Al Doilea Război Mondial”, a scris misiunea diplomatică ucraineană pe reţelele sociale, potrivit agenţiei EFE.

„A vorbit atunci cineva serios despre negocieri de pace cu Hitler şi de steag alb pentru a-l mulţumi? Deci, lecţia este una singură: dacă vrem să se termine războiul, trebuie să facem tot posibilul pentru a ucide Balaurul”, a transmis ambasada ucraineană.

Într-un interviu acordat radio-televiziunii elveţiene, din care sâmbătă au fost publicate, deocamdată, doar extrase, Papa Francisc a pledat pentru „negociere” între Ucraina și regimul criminal de la Kremlin.

„Când vezi că eşti învins, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul să negociezi”, a spus suveranul pontif. „Cred că cel mai puternic este acela care vede situaţia, se gândeşte la oameni şi are curajul steagului alb şi negociază. Iar astăzi se poate negocia cu ajutorul puterilor internaţionale. Cuvântul negociere este un cuvânt curajos şi a negocia nu înseamnă niciodată să te predai”, a adăugat Papa Francisc.

După publicarea acestor extrase, biroul său de presă a precizat că el s-a referit la negociere, nicidecum nu a sugerat Ucrainei să se predea în faţa Rusiei, în urma confuziei provocate de folosirea în interviu a expresiei „steag alb”. Papa a folosit această expresie „pentru a indica prin ea încetarea ostilităţilor, armistiţiul cu scopul de a negocia”, a clarificat purtătorul său de cuvânt, Matteo Bruni.

În ciuda acestor precizări, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a criticat, la rândul său, declaraţiile suveranului pontif şi a promis că Ucraina nu se va preda niciodată în faţa Rusiei. „Drapelul nostru este galben şi albastru. Este drapelul sub care noi trăim, vom muri şi vom triumfa. Nu vom înălţa niciodată alte drapele”, a scris Kuleba pe Twitter.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri