Ucraina și partenerii săi au lansat un plan de 150 de milioane de dolari pentru exportul cerealelor către țările sărace

Data actualizării: Data publicării:
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy Addresses Summit on Food Security
Foto: Profimedia Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă un summit în Kiev cu națiuni aliate pentru a lansa un plan privind exportul de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă, transmite Reuters.

Inițiativa „Grâne din Ucraina” demonstrează că, pentru Kiev, securitatea alimentară globală nu este „doar despre cuvinte goale”, a spus acesta.

Kremlinul spune că alimentele exportate de Ucraina prin porturile de la Marea Neagră în cadrul unui plan mediat de ONU nu au ajuns în cele mai vulnerabile state.

Zelenski a afirmat că Kievul a strâns 150 de milioane de dolari de la mai mult de 20 de țări și de la UE pentru a exporta cereale țărilor precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

„Plănuim să trimitem cel puțin 60 de nave din porturile ucrainene către țările care se confruntă cel mai mult cu amenințarea foametei și secetei”, a spus Zelenski în fața reuniunii.

La summit au participat în persoană premierii Belgiei, Poloniei și Lituaniei precum și președintele Ungariei. Președinții german și francez și șeful Comisiei Europene și-au transmis discursurile prin video.

O declarație comună emisă după summit arată că de la invazia Rusiei în Ucraina, de pe 24 februarie, lumea a primit cu 10 milioane de tone mai puține produse agricole decât în aceeași perioadă din 2021.

„Aceasta înseamnă că securitatea alimentară a milioane de oameni din jurul lumii este serios amenințată”, arată aceasta, dând vina pe blocada rusească a porturilor ucrainene care a fost impusă la începutul conflictului.

„Suntem convinși că vom depăși împreună consecințele umanitare și economice grave ale crizei alimentare globale provocate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, conform sursei citate.

Reuniunea a coincis cu comemorarea anuală a Holodomorului, foametea indusă de regimul lui Stalin, care a ucis milioane de ucraineni în iarna 1932-1933.

Într-un discurs video, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o contribuție de 6 milioane de euro pentru transportul și distribuția cerealelor ucrainene prin Programul Alimentar Mondial către Yemen și Sudan.

„Cele mai vulnerabile țări nu trebuie să plătească prețul unui război pe care nu l-au vrut”, a spus acesta.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri