UE lansează misiunea civilă de susținere a Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride

Data publicării:
O pancartă cu mesajul "Moldova egal Europa" a fost pusă în fața ambasadei Republicii Moldova din București, duminică 21 mai 2023
UE lansează misiunea civilă de susținere a Republicii Moldova împotriva ameninţărilor hibride. Foto: George Călin/Inquam Photos

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat luni trimiterea unei noi misiuni civile în Republica Moldova cu scopul de a întări securitatea acestei țări împotriva amenințărilor hibride, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, informează Agerpres.

Misiunea, creată oficial la 24 aprilie, la solicitarea autorităţilor de la Chişinău, va consolida structurile de gestionare a crizelor din republică şi o va ajuta să-şi îmbunătăţească rezistenţa la ameninţările hibride, inclusiv securitatea energetică, pentru ca aceasta să poată contracara manipularea informaţiilor sau a ingerinţelor străine, a explicat Consiliul Afaceri Externe într-un comunicat.

Şef al acestei misiuni va fi românul Cosmin Dinescu, ambasadorul României în Letonia şi Lituania, care va conduce operaţiunile pe teren, în timp ce comandant va fi directorul general al Serviciului european pentru acţiune externă pentru planificare şi operaţiuni civile, Stefano Tomat, responsabil de operaţiunile civile.

"Încercările de destabilizare a Republicii Moldova s-au înmulţit în mod semnificativ de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi reprezintă o ameninţare directă la adresa stabilităţii şi securităţii frontierelor externe ale UE", a subliniat Consiliul Afaceri Externe.

La summitul din iunie 2022, liderii UE au acordat Republicii Moldova statutul de ţară candidată la aderarea în uniune.

În cadrul unui alt summit, în decembrie trecut, UE a afirmat că va continua să ofere întregul sprijin relevant Republicii Moldova pentru a face faţă nenumăratelor consecinţe ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În ianuarie, guvernul de la Chişinău a solicitat, într-o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, desfăşurarea unei misiuni în cadrul Politicii de Securitate şi Apărare Comună pe teritoriul Republicii Moldova.

De la declanşarea războiului rusesc de agresiune împotriva Ucrainei, mai multe proteste proruse au avut loc la Chişinău, care, potrivit guvernului moldovean, au avut ca scop divizarea societăţii şi destabilizarea ţării.

În Republica Moldova, care a primit sute de mii de refugiaţi ucraineni, au căzut, de asemenea, mai multe fragmente de rachete ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina.

Pe de altă parte, Moscova a acuzat UE că prin această nouă misiune doreşte să-şi exercite influenţa asupra Republicii Moldova, notează agenția EFE.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...